Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Španske filmske misterije od kojih zastaje dah

Tamara Radovanović 22.9.2018. Komentari

Triler je filmski žanr koji podrazumeva mnogo napetosti i iznenađenja. Uobičajen je i naziv triler-misterija, a karakteristika ovog žanra jeste i to da stimuliše gledaočevo raspoloženje, pružajući mu osećaje uzbuđenja, iščekivanja i strepnje. Iako u moru holivudskih blokbastera ima odličnih ostvarenja ovog tipa, španski trileri važe za filmove sa krajnje originalnim zapletima i neočekivanim ishodima. Gotovo da nema ljubitelja ovog žanra koji nije odgledao bar jednu špansku misteriju, a u nastavku se nalazi lista koja obuhvata pet najuzbudljivijih među njima.   

Foto: www.filmfactoryentertainment.com

Contratiempo (Nevidljivi svedok)

Ovo je priča o mladom biznismenu Adrianu koji je optužen za ubistvo svoje ljubavnice Laure. On pokušava da dokaže svoju nevinost advokatici Virdžiniji koja želi da preuzme njegov slučaj. Kroz njihov razgovor, ali i prikaze iz prošlosti, saznaje se pozadina priče i potencijalni motivi koje je Adrian mogao imati za ubistvo. S obzirom na to da se flešbekovi prikazuju iz perspektive glavnog junaka, gledalac u pouzdanost događaja nije siguran, već zna samo ono što mu je otkriveno kroz Adrianovu vizuru. Struktura je bazirana na konstantnom smenjivanju sadašnjosti i prošlosti, a sam kraj će vas verovatno navesti da dugo razmišljate o svakoj odgledanoj sceni dok polako sklapate kesu od kokica. 

c695a68f24b8c7997c461d98db6ad0bc00db5c2f

Foto: www.netflix.com

La cara oculta (Skriveno lice)

Adrian je mladi dirigent koji upravo gleda snimak u kojem mu njegova devojka Belen govori da ga ostavlja. S obzirom na to da su imali savršenu vezu, on je očajan i odlazi u lokalni bar, kako bi pronašao utehu u alkoholu. U baru upoznaje konobaricu Fabianu, veoma brzo se zbližava s njom i ona uskoro dolazi da živi kod njega. Međutim, Adrian postaje osumnjičeni u slučaju Beleninog nestanka, a Fabiana se suočava sa veoma jezivim i naizgled natprirodnim pojavama u kući. U pitanju je psihološki triler sa primesama horora. Osim toga što sve vreme uspešno drži pažnju gledalaca, ponudiće i prilično jasnu i važnu poruku na kraju. Jeziva atmosfera i obrti dodatno će doprineti napetosti i uzbuđenju. 

foto la cara oculta 121

Foto: www.christopherfowler.co.uk

Los ojos de Julia (Hulijine oči)

Hulija sumnja da je njena slepa sestra bliznakinja Sara, koja se navodno obesila u svom podrumu, zapravo ubijena. Stoga, Hulija sa svojim mužem dolazi u njenu kuću, kako bi istražila okolnosti u kojima je njena sestra provela poslednje godine života, s obzirom na to da su bile prilično udaljene. Stvari se komplikuju kada i Hulija počne naglo gubiti vid i kada otkrije da je njena sestra imala dečka. U međuvremenu počinje da je proganja misteriozan čovek, a policija joj ne veruje. Iako je u osnovi triler, ovo ostvarenje definitivno predstavlja žanrovski hibrid, jer ima i veoma istaknute elemente horora, drame, misterije, ali i kriminalističkog filma. Takođe, prilikom određenih scena, gledalac može da oseti Hulijin strah i zbunjenost, a svemu tome doprinose odlična gluma i mračan ton filma. 

zY5h4oG0GlYQCwUURr7bsWAGCMQ

Foto: www.cozy.ge

El cuerpo (Telo)

U toku noći iz jedne mrtvačnice je na neobjašnjiv način nestalo telo uspešne poslovne žene pod imenom Majka. Slučaj dobija detektiv Džejm, ali njegov zadatak neće biti nimalo lak, pošto je jedini svedok čuvar mrtvačnice, koji je završio u komi nakon što je video šta se dogodilo. Takođe, Majkina naizgled obična smrt usled srčanog udara postaje sumnjiva, jer je udovac neočekivano smiren i deluje kao da nešto krije. Međutim, sasvim rutinska priča o ubistvu supruge zarad bogatog nasledstva prerasta u nešto mnogo kompleksnije. Priča je toliko autentično osmišljena, tako da će svaki vaš zaključak pre finalne scene verovatno biti pogrešan.

caglar

Foto: www.oldlaikdays.com

El bar (Bar)

Za razliku od prethodna četiri ostvarenja, El bar je ekstravagantna satira koja nas sa velegradskih ulica spušta u podrum jednog madridskog bara, ali i u društveno podzemlje savremenog sveta. U baru se u jednom trenutku, naizgled sasvim slučajno, nađu pijanac i beskućnik, hipster, bivši policajac, biznismen, baka, vlasnica bara i njen uplašeni pomoćnik, kao i devojka sa tipičnim ljubavnim problemima i mobilnim telefonom u ruci. Odjednom, neposredno ispred lokala događa se ubistvo i uskoro nema nikoga na inače veoma prometnom trgu na kojem se bar nalazi. Nema ni signala, a protagonisti dolaze do zaključka da je počelo nešto poput invazije vanzemaljaca ili zombi epidemije. Njih osmoro moraju ostati zaključani unutra i sarađivati. Međutim, uskoro svako od njih postaje sumnjiv i pokazuje veoma loše ljudske osobine. Osim toga, u toaletu je telo čoveka koji je, izgleda, bio inficiran. 

el Bar 3

Foto: www.sofiapress.com

kultura,preporuka filma,preporuka nedelje,misterija,triler,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.