Preko hiljadu čudesnih reči

Sonja Stefanović 2018.
Komentari

Hiljadu čudesnih sunaca je knjiga iz 2007. godine avganistanskog pisca, Haleda Hoseinija. Prikazan je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i istinski dirljiva priča o porodici i prijateljstvu. Istovremeno prelepa i teška, priča o jednom nemilosrdnom vremenu, nesvakidašnjem prijateljstvu i neuništivoj ljubavi. U istom trenutku će vam zastati dah i krenuti suze na oči.

Foto: www.brainymindlessness.wordpress.com

Marijam je imala tek petnaest godina kada su je slali u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dve decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dve sestre, a ujedno neraskidiva kao veza majke i kćerke. Kako vreme prolazi, u Avganistanu na vlast dolaze talibani, ulice Kabula ječe od puščane paljbe i bombi, a život se pretvara u očajničku borbu protiv gladi, surovosti i straha. Istrajnost dve žene nailazi na iskušenja koja nisu mogla da naslute ni u najgorim košmarima, a, ipak, ljubav ume da čoveka natera na nezamisliva dela, da mu pomogne da čudesnim junaštvom prevaziđe najstrašnije prepreke. Na kraju ljubav pobeđuje smrt i uništenje.

Haled Hoseini, rođen 1965. godine, američki je doktor i pisac. Diplomirao je na medicinskom fakultetu San Dijego, na Kalifornijskom univerzitetu 1993. godine. Međutim, njegova prva ljubav uvek je bilo pisanje. Njegov prvi roman nosi naziv Lovac na zmajeve koji je objavljen 2005. godine i ima filmsku adaptaciju. U maju 2007. godine objavio je drugi roman Hiljadu čudesnih sunaca. I za ovu knjigu su otkupljena prava za snimanje filma. Obe knjige prodate su u preko deset miliona primeraka u SAD-u i više od 38 miliona primeraka širom sveta. Kao poslednju u nizu, objavljuje knjigu A planine odjeknuše 2013. godine. U svojim delima na bolan i surov način opisuje ljudske sudbine i sve mane avganistanskog naroda, dajući zrno nade čitaocima da humanost i dalje postoji, dajući zrno nade čitaocima da humanost i dalje postoji.

Izvoriwww.laguna.rswww.delfi.rskhaledhosseini.com

Ključne reči: Hiljadu čudesnih sunaca , Haled Hoseini , preporuka nedelje , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.