Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Film o čoveku mira i ljubavi

Sonja Stefanović 8.10.2018. Komentari

Gandi je biografski film reditelja Ričarda Atenboroa, snimljen 1982. godine. Baziran je na životu Mohandasa Karamchanda Gandija, koji je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji tokom prve polovine 20-og veka. Istorijska pozadina priče ostavlja snažnu impresiju jer prikazuje čoveka koji prkosi svetskoj politici, ekonomiji, religijskim nesuglasicama i globalnom moralu. Njegove mudre misli ostavljaju mnoge zamišljene kada shvate da je čovek sam sebi najveći neprijatelj na planeti.

Foto: www.winwallpapers.net

Ova istorijska drama prati društveno-političku sliku u ondašnjoj Indiji, kao britanskoj koloniji. Gandijev lik (glavnu ulogu je tumačio Ben Kingsli) potpuno je objašnjen kao čovjek nenasilja. Kroz njegovo strpljenje, on je u stanju da utiče na Britance u Indiji, ali i u Britaniji. Uporna je i tvrdoglava želja da se dostigne svetski mir i poštovanje osnovnih ljudskih prava, što se može videti i na samom početku filma. Gandi je predstavljao jednu od najprestižnijih filmskih produkcija svog vremena. Snimao se na lokacijama u Indiji, gdje je Ben Kingsli dočekivan kao božanstvo. Za scenu u kojoj je rekonstruiran Gandijev pogreb angažovano je čak 300.000 statista, što je prema Ginisovoj knjizi rekorda čini najmasovnijom scenom u istoriji filma. Film je doživio brojne pohvale od strane kritike, a nagrađen je i nizom Oscara, njih osam u različitim kategorijama, uključujući Oskara za najbolji film, te za najboljeg glumca koga je osvojio − Kingsli. To je bila međunarodna ko-produkcija između filmskih kompanija Indije i Velike Britanije.

Ričard Samuel Atenbrou je engleski glumac, reditelj, producent i intepretator. Atenbrou je osvojio Oskara, BAFTA-u i tri Zlatna globusa. Njegova najpoznatija rediteljska ostvarenja su Park iz doba Jure, U ljubavi i ratu, Veliko bekstvo, Čaplin i drugi. Film je imao premijeru u New Delhiju 30. novembra 1982. godine. Počinje izjavom autora filma, objašnjavajući njihov pristup problemu snimanja Gandijeve složene životne priče: radnja počinje atentatom na Gandija 30. januara 1948. godine i njegovom sahranom.

Izvori: www.imdb.comopusteno.rs.

preporuka,Gandi,film,kultura,Ben Kingsli,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.