Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dve premijere predstave Slikarke u Narodnom pozorištu

Marija Đorđević 11.10.2018. Komentari

Zbog velikog interesovanja niške publike, predstava Slikarke imaće dva premijerna izvođenja na Maloj sceni Narodnog pozorišta, i to 13. i 16. oktobra. Početak je zakazan za 20 sati.

Foto: www.facebook.com/NiskoNarodnoPozoriste

Drama Slikarke Hristine Mitić prati život i žrtve dve poznate slikarke, Džordžije O Kif i Nadežde Petrović. Drama govori o tome čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku. Džordžiji O Kif strada porodični život, dok Nadeždi strada posao i zdravlje, jer se posvećeno bori za svoju zemlju. Predstavu je režirao Stevan Bodroža, dramatizaciju je uradila Hristina Mitić, scenografiju i kostim Mina Miladinović, za scenski pokret je zadužen Miodrag Krčmarik, a lekturu Nataša Ilić. U predstavi igraju: Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Katarina Arsić, Jasminka Hodžić i Aleksandar Krstić. 

O tome šta ovu predstavu čini posebnom, Miodrag Krčmarik kaže: Predstava je specifična po više osnova. Ona najpre pripada nekom intimnom teatru i zadovoljiće pozorišne sladokusce, a s druge strane, pokrivena je zanatski svim sredstvima, pri čemu će i ostaloj publici koja voli pozorište biti zanimljiva. Predstava je specifična i po tome što govori o ženama koje su umetnice. Pred samu premijeru, 13. oktobra, na platou ispred pozorišta, aktivistkinje Centra za devojke će na specifičan način predstaviti dela nastala na ovogodišnjoj feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu i tako učiniti vidljivijim žensko umetničko stvaralaštvo. 

Karte za reprize predstave (20. i 26. oktobar) su rasprodate, ali će svi oni koji nisu nabavili karte do sada, moći da pogledaju predstavu u okviru novembarskog repertoara. Produkciju ove predstave je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS.

slikarke,predstava,narodno pozorište,premijera,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.