Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Raskoljnikovljeve dileme u 21. veku

Tamara Radovanović 14.10.2018. Komentari

Inspirisan romanom Zločin i kazna Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Vudi Alen je 2015. godine režirao dramu pod nazivom Irrational Man. Radnja filma fokusira se na emocionalnu krizu profesora filozofije Abea Lukasa, koji prihvata posao na jednom malom koledžu u Njuportu. Nekadašnjem briljantnom misliocu i hrabrom aktivisti novo radno mesto je, verovatno, najniža tačka u karijeri. On odlučuje da zakorači u novu mladost i da učini nešto što će sprečiti njegovo upadanje u čamotinju.

Foto: www.scmp.com

Mlada i energična studentkinja Džil sušta je suprotnost u odnosu na Abea. Ona postaje fascinirana njegovom egzistencijalističkom filozofijom koju propagira na predavanjima i zaljubljuje se u njega, iako ima veoma dragog i pažljivog dečka. Profesor ne želi da se upušta u ovu aferu, ali rado provodi sve više vremena sa Džil. Nasuprot očekivanjima i klišeima, Abe neće pronaći izlaz iz teškog emocionalnog stanja u prijateljstvu ili ljubavnoj vezi sa mladom devojkom, već u sasvim slučajnom razgovoru koji će čuti u jednom restoranu

Taj će ga razgovor podstaći na akciju i na rešavanje svojih višedecenijskih dilema. Kako je to ubiti lošeg čoveka koji nikome neće nedostajati i bez koga će svet biti bolje mesto, korumpiranog sudiju koji maltretira samohranu majku dvoje dece samo zato što je prijatelj sa advokatom njenog bivšeg supruga? Od scene u restoranu, Irrational Man odstupa od žanrovske matrice romanse i drame podvučene inteligentnim humorom i paradoksima i kreće u pravcu trilera, misterije i kriminalističkog filma.

download

Foto: www.formedfaith.org

Ovo ostvarenje pruža mnogo više od komičnih scena, kriminalističkog zapleta i ljubavnih momenata. Osim što su protagonisti, Abe i Džil su i naratori, a filozofski, romantični i morbidni elementi ukomponovani su na veoma neobičan i zanimljiv način. Muzička podloga, enterijer i eksterijer prilično verno opisuju psihička stanja likova. Iako u jednom trenutku postaje marginalna, ljubavna priča ispričana je na lep i originalan način, a tokom poslednje trećine filma odnos između dvoje glavnih likova postaje naročito nepredvidiv. Raskoljnikovljeve moralne dileme prilagođene su 21. veku, a kvalitetu filma dodatno doprinose i odlične replike. 

kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,irrational man,vudi alen,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.