Održana promocija knjige Midar

Sonja Stefanović 2018.
Komentari

U Narodnoj biblioteci Stevan Sremac održana je 17. oktobra promocija knjige Midar, autora Ilije Šaule. U ulozi moderatora našla se doktor filologije Milica Vučković. O romanu prvencu Ilije Šaule, osim autora, govorio je i istoričar Milan Ranđelović, zajedno sa moderatorom, a odabrane delove knjige čitala je mlada glumica Anastasija Cvijanović.

Foto: Aleksandra Đokić

Posle promocije, usledilo je potpisivanje knjiga i druženje sa prisutnima. O svom radu Gospodin Šaula je govorio za Studentski dnevni list .

Kakav je osećaj kada posle toliko poezije pišete prozu?

Ilija: Pa znate, vrlo je neobičan osećaj. Iz tog razloga što sam primetio da ja u svoju prozu i romansijerstvo unosim jako puno poezije, tako da su čitaoci primetili da je moja proza mnogo poetična i da neke kratke esejističke oblike oni nazivaju poezija u prozi.

Po Vašem mišljenju, postoji li razlika između domaće čitalačke publike i one u dijaspori?

Ilija: Ja mislim da ne postoji. Čitalac koji je stvarno posvećen knjizi i ko voli da čita, njemu je svejedno. Bez obzira na kom meridijanu ili paraleli čitao, on doživljava i verovatno sebe u autorovom delu, kao i autora u sebi. 

Knjiga Midar ima duboke motive, šta je Vas inspirisalo i gde ste nalazili građu za ovo delo?

Ilija: Prvo, inspirisala me je ta dubina koju ste Vi napomenuli, a to je dubina u samom čoveku. Dakle, u nama. Ja sam zaronio u sebe i bio sam siguran da ću pronaći blagodeti prvo u sebi, koje sam pretočio u taj roman.

44247917 486599655156730 3068339694417739776 n

Razgovor o knjizi Midar: Foto: Aleksandra Đokić

Šta Vas je navelo da osnujete svoju književnu radionicu?

Ilija: Pa, navelo me je to što kao mladi pesnik nikad nisam mogao doći u priliku da mi neko objavi knjigu. I onda sam jako dugo čekao na svoj prvenac i rekao sam da jednog dana, ako ja budem pesnik, pisac, književnik, potrudiću se da mladim neafirmisanim stvaraocima omogućim da što ranije dođu do svoje prve knjige. Jer znam kolika je to radost i sreća, a ja sam pogotovo srećan zajedno sa njima u tom momentu, zato što možemo da je podelimo zajedno.

Može li se publika nadati još nekom književnom delu od Vas u narednom periodu?

Ilija: Može, svakako. Ja sam, slobodno mogu reći, tek na početku svog književnog stvaralaštva. Pogotovo sad kada sam ušao u romansijerstvo, otkrio sam isto jednu jako divnu formu pisanja, a to su eseji. Tako da se može očekivati uskoro knjiga mojih eseja. Radimo i na novom romanu koji je isto fantazmagoričan kao i Midar.

Ključne reči: Midar , promocija knjige , Ilija Šaula , narodna biblioteka stevan sremac , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.