Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Šta znači njihov dolazak?

Sonja Stefanović 22.10.2018. Komentari

Arrival (Dolazak) je naučnofantastičan film iz 2016. godine, koji ne pripada stereotipnoj grupi ovih filmova. Priča, svakim nadolazećim kadrom budi još veću radoznalost publike i mnoga pitanja koja su u vezi sa onim ključnim koje se postavlja u samom filmu. Sada se postavlja i pitanje: da li verujete u postojanje života van Zemlje?

Foto: www.yaabot.com

Ova misteriozna drama, reditelja Deni Vilneva, prati dolazak dvanaest misterioznih svemirskih letelica, od kojih je jedna sletela na teritoriju SAD-a. Okupljena je elitna ekipa stručnjaka koja pokušava da ostvari kontakt sa njima. Među njima je i Luis Benks (Amy Adams), stručnjak za jezike, koja ima svoje metode za pokušaj komunikacije, a sve nadgleda sumnjičavi pukovnik Veber (Forest Whitaker). Vojska insistira na bitnim i brzim odgovorima u strahu od globalnog rata, pa se Luis, uz saradnju sa fizičarem Ijanom Donolijem (Jeremy Renner), odlučuje na drastične korake koji joj mogu ugroziti život, ali i čitavu civilizaciju. Segment intrige daje posebnu notu priči, jer stručnjake zapanjuje viši stepen komunikacije i aspekt lingvistike koji poseduju druga bića. Naglašen je prijateljski odnos, a ne uništenje ljudske populacije. Film je bio nominovan za Oskara, a dobitnik je i mnogih drugih nagrada.

Deni Vilnev je francuski, kanadski filmski režiser i pisac. Rođen je 1967. godine. Svoju karijeru je započeo kao filmski režiser u Nacionalnom filmskom odboru Kanade. Najpoznatiji je po svojim igranim filmovima Dolazak (2016), Sicario (2015), Zatvorenici (2013), Neprijatelj (2013) i Incendies (2010). Film je premijerno bio prikazan 11. novembra 2016. u Americi.

Izvori: http://filmskerecenzije.com, imdb.comwww.rottentomatoes.com

film,Arrival,preporuka,Deni Vilnjev,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.