Dragoslav Savić Safa: Nisam ja izabrao glumu, ona je izabrala mene

Jelena Živadinović 2018.
Komentari

U Domu Vojske je 27. oktobra odigrana predstava Stane Piroćanac – Vampir. Mnogobrojnu publiku je i ovog puta do suza nasmejao dobro poznati niški glumac Dragoslav Savić Safa.

Foto: Emilija Mirčić

Safa je nakon predstave za naš list govorio o svojim planovima, novim predstavama, ali se prisetio i nekih ranijih iskustava.

Iza Vas je još jedno izvođenje monokomedije Stane Piroćanac – Vampir. Šta je sledeće u planu?

Dragoslav: Moji su planovi vezani za repertoar niškog Narodnog pozorišta. Spremaju se neke nove predstave, a ima predstava koje već igram. Ima još jedna predstava, koju sam ja režirao, Žorž Danden. To je renesansna komedija u kojoj igra veći broj ansambala. Ja sam je režirao i igram je i jako sam ponosan na nju. Ona se igra već 25 repriza u pozorištu, a treba i na jednom festivalu sad da učestvuje.

Više od 30 godina igrate u pozorištu. Zašto ste izabrali glumu?

Dragoslav: Nisam ja izabrao glumu, ona je izabrala mene.

S obzirom na to da ste dosta nastupali i u inostranstvu, kakva je domaća, a kakva strana publika?

Dragoslav: Ima razlike, strana publika ne razume srpski. Kad zvanično naše pozorište igra negde van zemlje, evo nedavno smo igrali u Bugarskoj, predstave često imaju prevod. Ali Bugari i mi smo se razumeli. Isto i oni kad igraju na bugarskom, mi gledamo i razumemo.

44888673 1906870599401691 1774516758258909184 n

Dragoslav Savić Safa u toku predstave; Foto: Emilija Mirčić

Imali ste priliku da radite i na televiziji. Kakvo je bilo to iskustvo?

Dragoslav: Na televiziji sam radio i kao autor nekih emisija, koje sam pravio za naše gradske televizije. Žao mi je samo što oni nisu zainteresovani da se to dalje snima, da se razvija, da se radi malo bolje – na nekom većem nivou. Nego tako kako je rađeno, tako je i ostalo kasnije. Nisu zainteresovani da to dalje unapređuju, već ih zanima samo politika. Da bude političkih emisija, a ne nekih zabavnih, nešto što narod voli. Ali je najteže u pozorištu da se radi. Na televiziji radiš jedan minut, drugi, treći, pa pauza. A u pozorištu ti izađeš sam i imaš sat i po da držiš pažnju publici i nema nazad. Pozorište je toliko teško, to kažu i neki veliki, slavni glumci, i u Londonu, i Parizu. Potreban je tu veliki napor i koncentracija.

Koju biste ulogu posebno izdvojili i zašto?

Dragoslav: Ima puno, stvarno sam dosta uloga radio dosad. Svaka je interesantna na svoj način. Ali eto, sviđa mi se ta uloga u Molijeru, Žorž Danden. I Stane Piroćanac je isto dobra uloga, to je običan čovek. Nije stvar u tome što on priča smešne viceve, treba odigrati čoveka po karakteru.

Ključne reči: dragoslav savić safa , stane piroćanac vampir , predstava , Dom vojske , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.