Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Slika naše duše

Andrijana Pavlović 28.10.2018. Komentari

Oskar Vajld, jedan od najpoznatijih pisaca devetnaestog veka, donosi nam neverovatnu priču o prolaznosti lepote i mladosti − roman pod nazivom Slika Dorijana Greja. Radnja romana budi u čitaocu pitanje na koje sami često nemamo odgovor − Kakva bi bila slika moje duše?

Foto: www.kultivisise.rs

Velike reči ovog pisca pokazaće nam da ljudska težnja za večnom lepotom postoji još od deventaestog veka. Radnja je smeštena u Londonu i prati živote likova iz visoke klase. Kada umetnik Bazil Holvard počne da slika portret mladića Dorijana Greja, čijom je lepotom opčinjen, u svoj rad unosi mnogo više od svog slikarskog umeća. Dorijan će poželeti da večno zadrži svoju mladost I lepotu, ali ta mu želja i biva ispunjena − nakon osamnaest godina on ostaje isti. Međutim, slika njegovog lika nosi tragove njegove mračne duše i loših namera. Ne obazirući se na to, on nastavlja da traga za što mračnijim zadovoljstvima, ali iz tog sveta izlazi poražen.

Oskar Vajld rođen je u Dablinu 1854. godine. Stekao je najveću popularnost kao književnik i esteta, što mu je omogućilo da radi kao profesor u Americi. Kasnije se zaposlio kao novinar, ali je osim toga i dalje pisao poeziju i drame. Godine 1978. dobio je Nagradu za englesku književnost. Njegovo najpoznatije delo upravo je roman Slika Dorijana Greja. Umro je u Parizu 1900. godine.

roman,preporuka,dorijan grej,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.