Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Film pun ratne patnje

Sonja Stefanović 12.11.2018. Komentari

Torba puna sećanja  (Bag of marbles / Un sac de billes) je francuski film iz 2017. godine, rađen po knjizi Žozefa Žofoa koji je režirao Christian Duguay. U pitanju je iskrena priča o životu i smrti, o žrtvovanju i odricanju. Glavni agens svih pošasti rata koje su oslikane brutalno tamnim tonovima jeste sam čovek.

www.imdb.com

Drama nam na snažan i emotivno sugestivan način dočarava putešestvije dva brata Jevrejina, Morisa (Batyste Fleurial) i Žozefa (Dorian Le Clech), u toku Drugog svetskog rata. Poslati iz rodnog i tada okupiranog Pariza sa 5.000 franaka u džepu, morali su sami, uz brojne domišljatosti, lukavosti i inteligentne dosetke, da savladaju nadmoćnijeg okrutnog nacističkog okupatora i dokopaju se slobode. I pri tome nikada nikome ne prizanju da su Jevreji. Ta velika laž jedina je istina koja ih je delila od smrti.

Reditelj Kristijan Digvi, najpoznatiji je po režiji akcionih filmova Screamers (1995) i The Art of War (2000). Režirao je dramu CBS / CBC iz 1994. godine, Million Dollar Babies, U maju 2003, bio je nominovan za Emmi,  za film Hitler: The Rise of Evil, koji se emitovao na CBC. Zatim sledi dvokomponentna mini serija objavljena 2010. godine o Papi Paulu XII i okupaciji Rima od strane nacista tokom rata.  Film je premijerno bio prikazan 17. januara u Francuskoj.

film,Torba puna sećanja,preporuka,istorija,drama,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.