Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dva sveta

Andrijana Pavlović 18.11.2018. Komentari

Kroz težak put shvatanja, nadanja i snova ne možemo uvek doći sami. Herman Hese u svom delu Demijan opisuje životni put i sazrevanje mladog Emila Sinklera i njegovog prijatelja i vođe Maksa Demijana.

Foto: Andrijana Pavlović

Ispovest glavnog junaka počinje najranijim upamćenim uspomenama iz detinjstva i traje deceniju kasnije. Unutrašnja borba svakog pojedinca između dobra i zla, njegova uverenja, nade, vera i tendencija za kreiranjem sopstvenog identiteta osnovna su tematika ovog romana. Nijedan čovek sam po sebi nije beznačajan − on je neponovljiva tačka ukrštanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, spoljnog i unutrašnjeg sveta, kao i svojih ličnih borbi.

Maks Demijan je inteligentan mladić, koji svog prijatelja vodi kroz život. Sama Demijanova ličnost predstavlja snažnu silu života i razlog postojanja. Da li smo spremni da uradimo ono što želimo? Da li se plašimo? Ko smo zapravi mi? – samo su neka od pitanja na koja Hese u romanu odgovara. Dok sva problematika Heseovog romana budi u čitaocu želju i potrebu za potragom za samim sobom, time postavlja još mnogo nepostavljenih pitanja, ali glavna poruka je jasna – svako ima svog Demijana.

Herman Hese bio je nemački pisac, pesnik i slikar, kao i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Rođen je 1877. godine, a umro 1962. Objavio je dvadeset i jedan roman, a neki od najpoznatijih su Stepski vuk, Igra staklenih perli, Sidarta i dr.

demijan,roman,preporuka,herman hese,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.