Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Specijalna projekcija filma Kralj Petar Prvi u bioskopu Vilin Grad

Marija Đorđević 28.11.2018. Komentari

Ekipa filma Kralj Petar Prvi pokloniće se niškoj publici u bioskopu Vilin Grad 7. decembra. Specijalna projekcija počinje u 19:30.

Foto: Bioskop Vilin Grad

Kralj Petar Karađorđević je kao mlad proteran iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne dâ da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austrougarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke na Ceru i Kolubari, Vlada donosi odluku da je povlačenje ipak neminovno.

Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata. Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido, ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća. Pred smrt, najvoljeniji srpski vladar kralj Petar Oslobodilac podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na svojoj samrtnoj postelji on ima jednu želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.

Karte za specijalnu projekciju filma Kralj Petar Prvi su u prodaji na blagajni bioskopa Vilin Grad.

specijalna projekcija,kralj petar prvi,film,bioskop vilin grad,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.