Onda kada telo govori umesto nas

Aleksandra Ničić 2018.
Komentari

Zbog čega ljudi, koji već poseduju toliko razvijen komunikacioni sistem poput verbalnog,  koriste neverbalne znake? Da li naše najiskrenije reakcije pokazuje upravo govor tela u nekoliko milisekundi? Na ova i mnoga druga pitanja odgovore daje serija Laži me (Lie to me), scenariste Semjuela Bauma. Inspirisana je psihologom i renomiranim stručnjakom za neverbalnu komunikaciju Polom Ekmanom. Emitovana je na televizijama Fox i Avala, a sada se emituje na televiziji Prva Plus od 17.30.

Foto: www.culturaemotiva.it

Radnja serije prati rad i život dr Kela Lajtmana, koji otkriva istinu proučavajući ljudska lica, gestikulaciju, glasove i govor. Analizirajući izraze lica, u stanju je otkriti najdublje ljudske čežnje – od skrivene nepodnošljivosti do spoljne privlačnosti i zaljubljenosti. Vlasnik je Lajtman grupe koja pomaže državnim istražnim agencijama i lokalnoj policiji u rešavanju najkomplikovanijih slučajeva. Kao svojevrsni detektor laži u ljudskom obliku, tumači izraze lica i gestove, koji odaju istinu, čak i kada su najpronicljiviji prestupnici u pitanju. Kroz jedva uočljive reakcije, on ne otkriva samo laž, već i motive osumnjičenih. Dok Lajtman savršeno opaža detalje, njegova saradnica Džilijen Fastr analizira širu sliku i povezuje dokaze. Na taj način uspostavljaju balans u timu. Pored njih, ekipu čine i Eli Lakr, koji je u znak protesta lažima rešio da bude radikalno iskren, i Ria Torez, nova članica, koja je u stanju da uoči i najsitniju prevaru. Svaku epizodu prati nova priča, a tim rešava aktuelni slučaj. Osim toga, u seriji su opisani i privatni životi likova. Posebno je zanimljiva paralela koja je napravljena između kriminalaca i porodice članova tima. Naime, kroz seriju možemo videti da se kad-kad služe istim neverbalnim komunikacionim znacima, ali i da podjednako često zavaravaju jedni druge.

Mešavina činjenica i fikcije u seriji verodostojno prikazuje da naše nesvesno izbija iz nas zahvaljujući nekontrolisanim facijalnim ekspresijama i gestikulaciji. Sem toga, oprezno birani detalji u kombinaciji sa neizvesnom pričom svaku novu epizodu boje neobičnom kreativnošću. Blag prelaz iz drame u misteriju, kao i mnoštvo edukativnih segmenata obećava sat vremena interesantnog programa. Uz sve to, tu je i antiheroj koji prkosi opštim načinima istrage i očekivanim ponašanjima. Stoga se može zaključiti da je scenarista Semjuel Baum uspeo da udahne život Ekmanovoj knjizi i da njegove teorije i analize prenese na televiziju, ali i u svakodnevicu. Razlog tome možemo videti u činjenici da je Ekman bio naučni savetnik serije. Scenario je čitao pažljivo, analizirajući ga i menjajući netačne detalje, dok je glumačku ekipu učio tipičnoj facijalnoj ekspresiji i gestovima, neophodnim za konkretnu scenu. Ključni gestovi su usnimljeni jako krupnim kadrom, čime je naglašeno na šta bi gledaoci trebalo da obrate pažnju. Zanimljivo je i to što mnoge epizode odslikavaju dešavanja koja je Ekman iskusio u svom poslu. Pored edukativne, važna je i motivišuća uloga serije. Ogleda se u podsticajima da i sami, poput Kela Lajtmana, krenemo da analiziramo neverbalne poruke koje nam šalje okolina. Ako nas, na primer, neko uverava u to da govori istinu gledajući u levu stranu ili češući potiljak glave, njegove reči nakon gledanja serije, dovešćemo u pitanje.

Ipak, kvalitet serije sa odmicanjem epizoda polako opada. U poslednjoj sezoni informacije se ponavljaju, a jedino što se menja je scenario i životi likova. Lik Lajtmana sve više podseća na doktora Hausa, s tim što Haus kad-kad greši u postavljanju dijagnoza, dok su Lajtmanove pretpostavke uvek nepogrešive. Rešavanje problema nije više dovedeno u pitanje. Stoga, nepredvidivost serije postaje sve manja. Međutim, novi zapleti donose dozu intrigantnosti seriji, što je razlog iščekivanja sledeće epizode.

Sve u svemu, Laži me je serija koju vredi pogledati. Predstavlja nešto sasvim inovativno i originalno. Takođe, ne može se poreći da je jedan od primera u kojima je odlična ideja na dobar način sprovedena u delo.

Ključne reči: laži me , lie to me , serija , preporuka nedelje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.