Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Filmovi o prijateljstvu koje morate pogledati

Tamara Radovanović 6.12.2018. Komentari

Prijatelj je onaj koji zna kakav stvarno jesi, shvata što si prošao, prihvata šta si postao i još uvek ti dopušta da rasteš. Tako je govorio Vilijam Šekspir, a citata i poslovica o prijateljstvu je pregršt. Svojim prijateljima svakodnevno treba poklanjati pažnju, ukazivati poverenje i davati podršku, a hladni zimski dani i praznici idealna su prilika za gledanje filmova sa prijateljima. Gotovo da nema pravog ljubitelja filmske umetnosti koji nije odgledao bar jedan film čija je centralna tema prijateljstvo, a u nastavku se nalazi lista koja obuhvata neke od najzanimljivijih među njima. 

Foto: www.cinespia.org

Peter's Friends (Piterovi prijatelji)

Šestoro starih prijatelja sa koledža okupljaju se nakon deset godina u kući jednog od njih, Pitera Mortona, kako bi zajedno proslavili novogodišnje praznike. U njihovim životima desile su se brojne promene za tih deset godina, pa će sada grupa biti brojčano ojačana uz dvoje novih prijatelja. Osim toga što će njihove tajne iz prošlosti početi da izlaze na površinu, Piter će ih potpuno šokirati kada im otkrije zašto je rešio da ih ponovo okupi. Ova drama snimljena je 1992. godine, a osim što će vas u više navrata nasmejati, navešće vas i da se zapitate šta je to bezuslovna prijateljska ljubav.

Peters Friends 1992 2

Foto: www.rarefilm.net

St. Elmo's Fire (Vatra Svetog Elma)

U pitanju je romantična drama na temu odrastanja, koja se smatra jednim od značajnijih ostvarenja Brat Pack žanra. Radnja prati grupu prijatelja koji su upravo diplomirali, kao i njihove napore koje moraju ulagati da bi se prilagodili raznim životnim okolnostima nakon što su završili studije i ušli u svet odraslih. Oni se svakodnevno okupljaju u lokalnom baru pod nazivom St. Elmo i tu jedni sa drugima dele sreću, uzbuđenja, strahove, patnju, ljubav, ideje i vatre koje se u njihovim glavama i srcima neprekidno rasplamsavaju i gase. Osim toga, film obrađuje i temu prelaska prijateljstva u ljubav i obrnuto.

stelmosfire1985jpg

Foto: www.biography.com

Thelma & Louise (Telma i Luiz)

Telma je udata za čoveka koji voli da kontroliše sve oko sebe. Luiz je u vezi sa egocentričnim muškarcem koji je ne poštuje. Njih dve odlučuju da se relaksiraju tako što će provesti vikend van grada. Kreću na put, ali usput svraćaju u jedan bar, gde će se Telma zbližiti sa strancem koji će pokušati da je siluje na parkingu. Silovanje sprečava Luiz, koja slučajno ubija nasilnika. Njih dve ionako ne veruju mnogo muškarcima i ubeđene su da niko neće poverovati u njihovu verziju priče, pa odlučuju da pobegnu u Meksiko. Za njima kreće potera koju vodi detektiv Hal, ali one su rešene da se bore do kraja. Iako ima obeležja feminističkog ostvarenja, s obzirom na to da su gotovo svi muškarci u filmu prikazani kao negativci, Thelma & Louise je pre svega priča koja razbija predrasude o ženskim prijateljstvima. Sam kraj filma sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.  

thelmalouise

Foto: www.graziadaily.co.uk

Very Good Girls (Veoma dobre devojke)

Iako su potpuno različite, Lili i Džeri su najbolje prijateljice. Lili je povučena i introspektivna, a Džeri je slobodoumna i otvorena. One odlučuju da provedu što više vremena zajedno pre nego što se razdvoje i odu na koledže. Međutim, njihov idilični odnos narušiće atraktivni umetnik Dejvid, u kojeg se obe zaljubljuju. Džeri će osetiti ljubomoru kada shvati da se Dejvidu dopada Lili. Ipak, ona i ne sluti da su Lili i Dejvid već uveliko u vezi, koju skrivaju od nje, jer se Lili plaši da će joj to slomiti srce. Da li će se ovo prijateljstvo uspešno izboriti sa prvim iskušenjem? Koliko je važno reći prijatelju istinu koliko god ona bila gorka? Very Good Girls odgovara na ova i mnoga druga pitanja koja se tiču prijateljstva. 

rsz 1rsz very good girls trailer

Foto: www.fictiontalks.wordpress.com

Driving Miss Daisy (Vozeći gospođicu Dejzi)

Gospođica Dejzi je stara i veoma bogata Jevrejka, koja je nekada radila kao učiteljica. Ima veoma tešku narav i nikada ne odustaje od svojih principa. Njen sin Buli, ugledni političar i biznismen, obezbeđuje joj vozača, starog i spontanog Houka. Dejzi ne može da podnese njegovo mešanje u njene poslove, a kada shvati da on ne zna ni da čita i piše, postaće veoma gruba prema njemu. Međutim, kako godine prolaze, njih dvoje se polako navikavaju jedno na drugo. Kada Dejzina sluškinja umre, prinuđeni su da po ceo dan provode zajedno. Ova drama osvojila je čak četiri Oskara i predstavlja toplu priču o neobičnom poznanstvu, koje će prerasti u snažnu emocionalnu povezanost.

Driving Ms. Daisy

Foto: www.prod1.agileticketing.net

Dinner for Schmucks (Večera za idiote)

Tim je mladi uspešni menadžer, koji upravo dobija svoju prvu pozivnicu na večeru za idiote − mesečni događaj koji organizuje njegov šef i koji predstavlja svojevrsno takmičenje zaposlenih u tome ko će dovesti najvećeg idiota na proslavu firme. Timu i njegovoj verenici to zvuči gnusno, ali onda Tim naleti na Barija, koji svoje slobodno vreme provodi praveći raskošne diorame za punjene miševe. Tim shvata da je sasvim slučajno našao budalu veka. On ga poziva na večeru, a Bari će biti presrećan zbog svog novog i jedinog prijatelja. Njegov ulazak u Timov život izazvaće niz urnebesnih situacija, ali će ujedno naučiti Tima šta znači pravo prijateljstvo.

maxresdefault

Foto: www.youtube.com

Stand by Me (Ostani uz mene)

Četiri dečaka često se nalaze u jednoj šumskoj kolibici. Oni su najbolji prijatelji i sva četvorica imaju komplikovane odnose sa svojim očevima. Gordi je senzibilni pisac, Kris je najzreliji i najuravnoteženiji, Tedi je brbljiv i ekstrovertan, a Vern bojažljiv i povučen. Kada odrastu, život ih razdvaja. Tedi i Vern ostaju u rodnom gradiću, Kris postaje advokat, a Gordi veoma uspešan pisac. Nijedan od njih nikada neće zaboraviti avanture i prijateljstva iz detinjstva. Stand by Me je jedna od najpoznatijih drama 20. veka. Iako deluje kao dečiji, film se bavi ozbiljnim temama i šalje fantastičnu poruku. Pre svega, ističe značaj i čistoću dečijih prijateljstava. Jedan od citata u filmu glasi: Nikada kasnije u životu nisam imao takve prijatelje kao one kada sam imao sa dvanaest godina.

Stand By Me

Foto: www.tasteofcinema.com

Life (Život)

Kako bi vratili dug jednom gangsteru, Rej i Klodi mu moraju dostaviti pošiljku alkohola iz Misissipija. Međutim, tamo ih zatekne policija i jedan od policajaca izvrši ubistvo, za koje ih lokalni sudija nepravedno osudi na doživotnu robiju. Osuđeni za ubistvo koje nisu počinili, oni nisu previše zabrinuti i veruju da će biti slobodni za najviše nekoliko meseci. Ipak, sudbina je odlučila da oni ostanu na robiji mnogo duže. Zanimljivo je da su se Rej i Klodi poznavali veoma kratko pre odlaska na robiju, gde će se jako zbližiti. Između njih dvojice stvoriće se neraskidivo prijateljstvo, koje će iz godine u godinu postajati sve čvršće. 

life

Foto: www.robsmovievault.wordpress.com

 

kultura,preporuka filma,preporuka nedelje,priateljstvo,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.