Kralj Petar Prvi, po rečima glumaca, film za sva vremena

Sonja Stefanović 2018.
Komentari

Novo rediteljsko ostvarenje Petra Ristovskog, film Kralj Petar Prvi premijerno je prikazan niškoj publici 7. novembra u bioskopu Cineplexx. Film je istorijsko svedočenje i potresna slika o društvenim prilikama posle balkanskih ratova, kao i o stradanju, herojstvu i žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Foto: Marija Janković

Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Tokom mučnog povlačenja srpske vojske preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela. Kroz priču su protkani rodoljublje, hrabrost i ponos kao vodeći motivi u srpskoj povesti. Posle specijalne projekcije sa nama je o svemu ovome razgovarao deo glumačke ekipe u kome se našao i glavni akter Lazar Ristovski, Dragan Boža Marjanović i reditelj Petar Ristovski. Veče su upotpunili i pripadnici Vojske Srbije

Koliko nam je bio poreban ovakav istorijski film i šta Vam reakcija publike govori?

Lazar Ristovski: Sigurno je da posle velike pauze u našoj kinematografiji, a i u jugoslovenskoj, nije bilo filmova na ovu temu. Sigurno da je jedan ovakav film bio neophodan. Ja se iskreno nadam da će ovakvih filmova biti više, jer publika sad očekuje više. Verovatno očekuje od jednog filma da ispravi sve nepravde koje su se do sada događale na tu temu. Ovaj film, naravno, neće ispraviti sve te nepravde. On se bavi jednim segmentom tog Velikog rata, od početka Prvog svetskog rata, pa do povlačenja vojske i naroda preko albanskih planina do Krfa. U filmu, naravno, ima istorijskih ličnosti, i generala i vojvoda, ali ima i nekoliko dirljivih priča o malim ljudima, o vojnicima u opancima koji su emotivno povezani. Dramaturgija ovog filma je takva da je on sa jedne strane spektakl, a sa druge strane spektakl sa dušom. To je ono što će publiku verovatno dovoditi u bioskop. Ovo je film i za starije i za srednje generacije, ali i za vrlo mlade, čak i za decu, jer u filmu između ostalih igra jedan dečak od devet godina. On igra jednu od glavnih uloga, najmlađeg kaplara na svetu, Momčila Gavrića. U filmu ima nekoliko mladih glumaca koji igraju glavne uloge, tu je naravno i plejada starijih, koji igraju generale, vojvode, i ja kao kralj Petar.

48381530 1980182195616358 3921497031796850688 n

Petar Ristovski, Lazar Ristovski i Dragan Marjanović; Foto: Marija Janković

Recite nam nešto više o saradnji sa rediteljem Petrom Ristovskim, s obzirom na to da Vam je on sin. Koliko Vas je usmeravao, a koliko Vam davao umetničku slobodu u kreiranju lika?

Lazar Ristovski: Petar i ja smo vrlo strogi kritičari jedan drugome, da tako kažem. Jedan drugog volimo i poštujemo, a ako nekog voliš, onda prema njemu moraš biti iskren. Dakle, mi smo kao sin i otac vrlo iskreni jedan prema drugome i samim tim vrlo oštri kritičari. Tako možemo da pomognemo jedan drugome. Ovo je vreme u kome ima mnogo licemerja, vreme u kome jedan drugome govore da su dobri, a nisu, i sve to da bi kupili prijateljstvo i ljubav, ali mi naravno nemamo taj razlog. Naravno, naša saradnja je često bila na ivici konflikta, ali je to bio kreativan konflikt.

Šta mislite, šta je u ovom trenutku najbolje u vezi sa srpskom kinematografijom?

Dragan Marjanović: To što se snimaju filmovi. Jako je značajno u ovom trenutku da se snima, a posebno ovakvi filmovi, moram da kažem. Zbog toga što se ovaj film pojavio u pravom trenutku, ne zato što je godišnjica pobede, već i zbog toga što živimo u trenutku u kom živimo, napravila se neka vrlo zanimljiva paralela. Ovo je dragocen film i za sadašnji trenutak, a i film koji će ostati za budućnost. Znate, kada prođe deset, petnaest, dvadeset godina i kada se pogleda film, on će uvek govoriti o jednoj istoj stvari, o nekim pravim vrednostima, o onome što ćemo možda za tih dvadeset godina ispraviti ako smo napravili neke greške, a jesmo sigurno. Naš odnos prema tradiciji, prema tim ljudima nije srazmeran onome što su oni učinili za nas i zbog toga ovaj film priča finu priču o svemu tome. Moram da vam naglasim da ovaj film ima i jednu drugu liniju, a to je topla ljudska linija, tako da oni koji očekuju ratni film u onom pravom smislu te reči malo će se začuditi, zato što ovde postoji jedna ljudska priča. Laza sjajno vodi tu priču o kralju Petru i kroz tu priču o čarapama i tom momku kojeg on prati i traži. Zaista, jedan neočekivano topao film, čini mi se. Ja tumačim lik Milivoja Stojanovića Brke, čoveka za kojeg mi se čini da mnogi, nažalost, ne znaju. To je ime koje bi trebalo da zna svaki školarac. Kada ga znate u školi, onda ga znate za ceo život. To je komandat gvozdenog puka, čovek neobične hrabrosti koji je, eto, čak i slavno poginuo. Nije bilo lako ni ubiti ga − sedam kuršuma i tri bajonete je trebalo da bi on bio zaustavljen. Tako, film govori i o značajnim ljudima koji se nisu mnogo spominjali, a generalno se govori malo o našoj istoriji. Naša istorija je toliko bogata da treba što češće raditi stvari iz naše istorije za budućnost.

47686619 576311022809472 8730865173495021568 n

Foto: Marija Janković

Šta Vam je emotivno najteže palo pri snimanju filma?

Dragan Marjanović: Pa da vam kažem, mi smo profesionalci. U tom smislu nam ništa previše teško ne pada, ni velike vrućine, ni velika hladnoća. Emotivno možda uzbuđenje, jer radite spektakl. Ja sam ponosan, moram da kažem da mi je velika čast što sam deo ovog filma i sama ta činjenica kad odete i snimite, a znate koga igrate donosi jedan emotivni nemir i onda ste emotivno uzburkani. Da ponovim da je velika čast i velika odgovornost. Ja sam verovao, ali nisam očekivao da će biti ovako dobar film. Pogledajte ga, obavezno!

47682710 2404635609764093 6660483635931512832 n

Petar Ristovski, Lazar Ristovski i Dragan Marjanović; Foto: Marija Janković

Kako se glumačka postava nosila sa ovakvim projektom s obzirom na to da je koreografski zahtevan?

Petar Ristovski: Jeste, snimanje tih ratnih scena bilo je veoma zahtevno. Pored toga što je ovaj film bio glumački težak, bio je i fizički, svakog dana i u svakom smislu i to ste dobro primetili. Zaista smo puno toga uložili da te bitke izgledaju hiper-realistično, da publici kada gleda deluje kao da se nalazi u poprištu te bitke. Trudili smo se da dočaramo da je rat jedan haos i bezumlje. Koliko god se ljudi često trudili da ga organizuju, on izmiče kontroli. To smo pokušali i mislim da smo uspeli u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

Imate li neki novi projekat na umu?

Petar Ristovski: Trenutno radimo na seriji od deset epizoda koja treba da se napravi i sad ćemo se posvetiti tome.

Ključne reči: film , kralj petar prvi , lazar ristovski , PETAR RISTOVSKI , Dragan Boža Marjanovic ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.