Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Miloš Cvetković: Igre u pesku poručuju da se ne zatvarate u sebe

Kristina Mitić 21.12.2018. Komentari

Premijerno izvođenje predstave Igre u pesku, poljskog autora Mihala Valčaka, u režiji Davida Alića, niška publika je imala prilike da pogleda 20. decembra na maloj sceni Narodnog pozorišta. Druga premijera zakazana je za 21. decembar, sa početkom u 20 sati.

Osim Davida Alića, autorsku ekipu predstave čine i scenografkinja, Katarina Filipović, kostimografkinja Selena Tomašević i kompozitor Srđan Marković. Ova duo drama, u kojoj igraju Miloš Cvetković i Maja Banković, predstavlja duboko emotivnu priču o prvoj ljubavi i inicijaciji dvoje dece u svet odraslih. Istovremeno, kroz njihove igre u pesku, intimno i tanano ispričana je priča o njihovim svetovima i životima, koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Nakon prvog premijernog izvođenja predstave, glavni glumac drame, Miloš Cvetković za Studentski dnevni list je govorio o načinu pripreme za ulogu, šta je ona zapravo njemu značila, o igrama u pesku, odrastanju i mnogo čemu. Pitanje kako se pripremao za ulogu bilo mu je najteže − Spremao sam se za ovu ulogu kao što se inače spremam za uloge, trudim se da razmišljam dublje, kako bi bile bolje i sa primesama nečeg novog. Ovde mi je bilo jako zanimljivo to što mi se vratio neki period detinjstva, koji je davno, davno zaboravljen. Kada su nam te igre bile jako važne i bile su nam sve. A mi smo bili toliko okupirani njima i u njima, a nakon nekog vremena na to potpuno zaboravimo. Bilo mi je jako zabavno i to što kada se deca igraju u pesku i kada se igraju lutkama, oni to rade sa punim ubeđenjem ne razmišljajući o tome da li ih neko gleda, da li će ostaviti dobar utisak. I to je jedna od stvari koja je ovde doprinela da bude još, makar ja mislim, iskrenije nego što jeste. Zato što to ubeđenje jednog deteta da je samo taj lik Betmen, ili njegov protivnik ili šta god, ne razmišljajući o tome šta ga okružuje, to je nešto što bi trebalo zapravo da bude postulat glume − objašnjava Miloš.

Na pitanje šta je za njega, zapravo, igra u pesku u našoj svakodnevici, imeđu dva lika, Miloš odgovara da bi možda ovu predstavu trebalo da režiraju muškarac i žena  − Ono što ja mogu subjektivno, sa svoje muške strane, da kažem jeste da se opisuje to neko bezrazložno zatvaranje ili branjenje sopstvene teritorije pred nečim što toj teritoriji ili njemu samom ne može da naškodi nikako, to postavljanje granica. Jeste ovaj tekst napisan kroz prizmu dvoje deteta koji su u pesku, ali on može da se igra generacijski u smislu da mogu ovaj tekst da igraju dva starija glumca i da opet pričaju istu priču. Zato što to slaganje i neslaganje, ti susreti, ljubav, rastanci, sve to zajedno se dešava svima, to je logično. E sad, ovo što se ovom dečku desilo, ono što smo mi hteli da izvedemo, jeste to da taj susret sa tom devojkom i taj trenutak da li je to prava ljubav, da li je to samo jedan trenutak u svemiru, u životu, ne znam čemu. Ono što je važno jeste da je to trenutak koji je njega promenio, ne tuga zbog rastanka, nego to je moralo da mu se desi kako bi se on promenio, razvio, rekao je Miloš i dodao je poruka ove predstave sasvim jasna − Nemojte se zatvarati u sebe!

49020990 1381273032009276 205315577235898368 n

Maja Banković i Miloš Cvetković u duodrami Igre u pesku; Foto: www.facebook.com/NiskoNarodnoPozoriste

Inače, mladi reditelj David Alić je osim ove, režirao i sledeće  predstave: Rotšildova violina, Osećaj brade, Eling i Kjel Bjarne, Šest lica traži pisca, Mali princ, Žak i njegov gospodar, Alisa u zemlji čuda, Plavi zec slavi rođendan, Legenda o Mesečevoj princeziNjegove predstave osvojile su čitav niz, kako individualnih nagrada, tako i nagrade za najbolje predstave i režiju. Na Festivalu Mali Joakim 2016. dobio je istoimenu nagradu za najbolju režiju, za predstavu Mali princ.

 Mihal Valčak jedan je od najznačajnijih i najizvođenijih poljskih pisaca mlađe generacije. Diplomirao je teatrologiju, a potom i režiju na varšavskoj Pozorišnoj akademiji. Na prvoj godini studija režije objavljuje svoju prvu dramu Igre u pesku i njome pobeđuje na konkursu Mi na pragu novog veka. Od tog trenutka postaje jedan od najnagrađivanijih mladih pisaca. Njegovi dramski tesktovi nalaze se u svim najvažnijim antologijama savremene poljske drame i prevedeni su i igrani na mnogim svetskim jezicima. Mnoge od svojih drama i sam je režirao, ali nikada najizvođeniju − Igre u pesku. Neka od njegovih dela jesu: Nepoznati, Putovanje, Dvoje, Put u unutrašnjost sobe, Ispit, Bez didaskalija, Reka, Tužna princeza, Rudnik,Noćni autobus, Ceo Jaroslavov život, Poslednji otac, Ja jadan, kučka i njen novi tip, Baka

Predstavu Igre u pesku je finansijski podržala Ambasada Republike Poljske u Beogradu. Prva repriza predstave je zakazana za 25. decembar. Karte se mogu kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta.

igre u pesku,maja banković,miloš cvetković,david alić,mihal valčak,mali joakim,mi na pragu novog veka,premijera,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.