Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Jovana Došlo: Poezija hrani dušu

Jelena Živadinović 23.10.2017. Komentari

Sinoć je u prepunom kafeu Paris Art Ame održano književno veče Pesma o pesmi. Prisutni su uživali u spoju muzike, poezije i dobrog raspoloženja.

Foto: Aleksandra Ničić

Stvaralaštvo je na posredan ili neposredan način povezano sa muzikom. O toj povezanosti, značaju poezije i njenom uticaju na naš život razgovarali smo sa Jovanom Došlo i Jelenom Mikić, studentkinjama Srbistike na Filozofskom fakultetu, koje su organizovale ovo veče.

Kako ste došli na ideju da organizujete ovo književno veče?

Jelena: Razmišljale smo u pravcu da organizijemo književno veče, ali da ne bude klasično, nego da to bude spoj još neke umetnosti. Za sada je to samo muzika, a nadamo se da ćemo kasnije moći da ostvarimo spoj i fotografija, slika, kad privučemo mlade i kad im pokažemo kako je sve ovo zanimljivo i ostvarivo.

Kakva je situacija danas kada je poezija u pitanju?

Jovana: Mislim da su ljudi ranije svakako više čitali, ranije je nekako bilo moderno čitati. Danas je postalo moderno pisati, a ne čitati. Sada svi pišu knjige i svi su pesnici i svi su pisci, a zapravo, konkretno među mlađom populacijom, to čitanje više nije popularno. Ono što mi pokušavamo jeste da vratimo čitanje u modu.

Gde je mesto poezije u 21. veku, vremenu tehnološkog napretka?

Jovana: Moje lično mišljenje je da je poeziji mesto uvek i svuda. Poeziji nije potrebno mesto, ne traži neke specijalne uslove.

Jelena: Kao što ranije nije bilo ograničenja da li će neko recitovati poeziju na ulici ili u kafani, u kafiću ili učionici, tako sada ne bi trebalo da bude ograničenje. Mi zapravo to pokušavamo da vratimo.

kroz tekst

Foto: Aleksandra Ničić

Koliko poezija utiče na naš život i unutrašnje stanje duha?

Jovana: Utiče mnogo ako je volimo, ako je razumemo. Poezija može da bude od velike pomoći da se nosimo sa nekim situacijama, bile one pozitivne ili negativne, apsolutno nije bitno. Danas me je jedan voditelj u televizijskoj emisiji pitao zašto se bavim poezijom kad, citiram, nema leba od toga, na šta sam mu ja odgovorila: Jeste, nema, ali poezija hrani dušu.

Kakvu sponu pronalazite između muzike i poezije?

Jelena: Spona je pre svega tekstualna, mi smo sad i predstavile pesme koje su ispevane. Ja sam to u događaju nazvala simbioza, a Jovana bi to nazvala sinkretizam. Meni je nekako simbioza uzajamno korisna zajednica dva živa bića, pa tako poezija i muzika ne mogu jedna bez druge i zato sam to tako nazvala. Mislim da je upravo to, na primer kao rak samac i školjka, kada se neki tekst spoji sa određenom muzičkom numerom, onda kompletna zajednica koja može da živi.

Pišete poeziju još od malih nogu. U čemu Vi pronalazite inspiraciju?

Jovana: Inspiracija može biti ljubav. Ljubav prema društvu, prema istoriji. Neuzvraćena ljubav, iz nje se takođe crpi inspiracija. Ili sreća u ljubavi. Ja bih generalno svela inspiraciju na ljubav.

knjizevno vece,pesma o pesmi,poezija,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.