Tajne zapisane u Matrici

Aleksandra Ničić 2019.
Komentari

Da li je u svega dva sata moguće upakovati filozofske dijaloge, simboliku i snažnu poruku, a sve to prošarati vanvremenskim vizuelnim efektima i impresivnim akcionim scenama? Potvrdan odgovor na ovo pitanje dale su nam Lana i Lili Vačovski stvorivši film Matriks (Matrica).

Foto: www.townsquare.media

U zaplet obojen zanimljivim i poučnim detaljima putujemo zajedno sa programerom i hakerom Neom (Kianu Rivs). Vodeći dvostruki život, on dolazi do zagonetnih poruka koje mu šalje haker Morfijus (Lorens Fišbern). Tragovi u nizu kreću porukom: Probudi se, Matrica te poseduje, koja se pojavljuje na njegovom računaru. Zaintrigiran, Neo počinje da ih sledi i tako dolazi do poznate hakerke Triniti (Keri Ejn Mos). Njihov susret ujedno jeste i početak njihove ljubavne priče, koja će doprineti raspletu, iako je tokom celog filma samo implicirana. Ona ga odvodi i do Morfijusa, koji mu prilikom susreta nudi dve pilule, kojima su simbolički predstavljene dve percepcije stvarnosti. Plava predstavlja prividnu i lažnu slobodu da vidi svet kako želi, a crvena mračnu realnost u kojoj se za tu slobodu mora boriti.

Nakon odabira crvene, Neo zajedno sa Morfijusom i ostatkom tima putuje u daleku distopijsku budućnost, uništenu tehnološkim razvitkom. U takvom svetu mašine vladaju ljudskim telima i umovima. Od zarobljenih tela crpe energiju, dok skoro svaki čovek ima predstavu da živi u prošlosti u kojoj je čovečanstvo bilo slobodno. Upravo ta simulirana stvarnost predstavlja Matricu(Matrix), koja je srž same priče. Izvan ove lažne dimenzije žive samo odabrani koji su uspeli da se oslobode zahvaljujući Morfijusu. Morfijusov cilj je da uz pomoć ekipe i Nea, za koga veruje da je Pravi (The one), spasi čovečanstvo od mašina koje su ga zaposele.

matrix reboot 1000 630x400 1

Foto:ksassets.timeincuk.net

Kombinacija simbolike i zanimljive priče ono je što ovaj film čini vanvremenskim ostvarenjem, koje ima potpuno isti značaj i smisao i danas, 20 godina nakon prvog emitovanja. Tumačenja su mnogobrojna, a često se prave paralele i sa biblijskim i filozofskim. Prvi nagoveštaj daju nam imena junaka.

Neo je danju Tomas Anderson, a Anderson znači sin čovečji, dok ime Neo predstavlja anagram od One (jedini, izabrani). Sve ovo asocira na Isusa. U prilog ovom tumačenju ide činjenica da Neo, takođe, poseduje natprirodne moći i umire, nakon čega se ponovo vraća u život. Osim toga, reč Triniti kad se predvede označava Trojstvo. Jedan od članova zove se Epok, a njegovo ime se prema mnogim tumačenjima odnosi na apokalipsu i predskazanje budućnosti, o kojoj je u filmu i reč. Sa druge strane, ime Morfijus potiče iz grčke mitologije i označava Morfeja, boga sna. On budi ljude iz sna koji predstavlja Matriks, a da bi to učinio, koristi tablete koje asociraju na morfijum, koji je i dobio naziv po ovom božanstvu. Još jedna od religija čije tragove pronalazimo u filmu jeste budizam. Naime, na ekranu Neovog računara se u jednoj od scena pojavljuje poruka koja mu govori: Probudi se, Matrica te poseduje. Ovo je buđenje u budističkom smislu prosvetljenja.

neo matrix1

Foto: i.ytimg.com

Osim religijskih, u filmu možemo pronaći i motive iz književnosti i filozofije. Tako se na početku filma može uočiti da je Neov stan označen brojem 101, a  Neo tada dobija i poruku u kojoj piše da treba da prati belog zeca. Navedeni detalji asociraju na Alisu u zemlji čuda, klasičnu alegoriju za svet inteligencije, zavere, kontrolu uma, psihu i za njeno putovanje. Sve ovo uklapa se u ezoteričnu konotaciju filma.

Priča Roberta Luisa Stivensona Dr Džekil i mr Hajd bi, takođe, mogla biti jedan izvor inspiracije. Dve ličnosti u jednom telu postoje i u filmu, a to su gospodin Anderson i Neo. Prelazak iz jedne ličnosti u drugu nije posledica hemijske smese koju junak ispija da bi postao mr. Hajd, već je, kako kaže Morfijus, to nešto bilo u njemu celog života. Mnoge paralele mogu se napraviti i sa Orvelovom 1984, pre svega zbog kontrole ljudi i njiovih umova.

Film ima i brojne društvene i političke konotacije. Neo je, prema mnogim shvatanjima, prometejski pobunjenik koji ne prihvata nikakvu vlast, jer je spreman da žrtvuje sebe da bi ubio sistem. Ovo su samo neka od tumačenja koja su navedena. Scenario svakako nije običan, već se može smatrati i vizionarskim, jer je prilagođen tehnokratiji, koja značajno određuje današnjicu.

The Matrix Revolutions Hugo Weaving e1472835844381 800x400

Ipak, uprkos brojnim filozofskim porukama, ono zbog čega kritičari posebno izdvajaju ovaj film jesu vizuelni efekti, koji su neverovatno uticali na dalje filmsko stvaralaštvo. Film je zbog njih dobio i četiri Oskara. Matriks je danas najpoznatiji po razvoju i popularizaciji upotrebe vizuelnog efekta poznatog kao bullet time, koji omogućava gledaocu da gleda usporeni snimak neke scene dok izgleda kao da kamera kruži oko scene normalnom brzinom. Cilj bullet time scena u filmu bio je da kreativno ilustruje um koji je iznad materije.

Akcione scene su, takođe, mnogo uticale na filmove koji su se kasnije snimali. Najzanimljiviji detalj u vezi sa tim scenama je to što je upotreba kaskadera svedena na minimum. Režiseri su želeli da gledaoci vide da glumci zaista izvode akcione scene, te je svaki od glumaca imao je svog ličnog kung fu učitelja. Nakon prvog dela, snimljena su dva nastavka, međutim, nijedan od njih nije postigao čak ni približan uspeh prvom delu.

Ključne reči: preporuka nedelje , matriks , film , matrix ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.