Nađa Nedović Tekinder: Treba bodriti decu da se osamostale

Sonja Stefanović 2019.
Komentari

Predstava Sladoled, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, 9. februara je premijerno odigrana na maloj sceni Narodnog pozorišta. Publika je ovu duodramu, u kojoj su uloge tumačile Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder, pozdravila stojećim ovacijama.

Foto: Jovana Živanović

Prema rečima reditelja, predstava Sladoled, rađena po tekstu poznatog hrvatskog pisca Mira Gavrana, i na emotivan i na duhovit način prikazuje sudbinu majke i ćerke od dana ćerkinog polaska u vrtić i majčinog prvog dana na poslu pa sve do dana u staračkom domu. Na svom životnom putu ih prate raznorazni problemi kroz koje zajedno prolaze ili se poveravaju jedna drugoj. O samoj predstavi za naš list govorila je Nađa Nedović Tekinder koja tumači ulogu ćerke.

Kako ste zadovoljni izvođenjem predstave? Možete li nam reći Vaše impresije posle premijere?

Nađa Nedović Tekinder: Mislim da je večeras bilo sjajno. Bilo je puno dobre energije. Imali smo sinoć pretpremjeru i pubilka je bila u sali po prvi put. Kako da kažem, premijera je i još uvek je stegnuta, ali mislim da je super kod ove predstave što će se ona tek razvijati i rasti dalje jer ima puno prostora za to.

Predstava govori o odnosu majke i ćerke. Iz Vašeg ugla, koje su to najčešće greške roditelja koje se prave kada su u pitanju deca?

Nađa Nedović Tekinder: Mislim da mnogo mazimo decu. Naravno, nisam za to da deca dobijaju batine, ali treba da bodrimo decu da se osamostale kao osobe za neke stvari. Malu decu oblačimo, hranimo, mazimo, a treba da se kale, da budu svoji ljudi. Roditelji umeju da budu sebični. Sebični u smislu zadržavanja dece uz sebe, previše zaštite i tako dalje… Eto, možda je tu neka greška.

IMG 20190209 WA0048

Nađa Nedović Tekinder i Ivana Nedović u duodrami Sladoled; Foto: Jovana Živanović

Koliko je bilo zahtevno ući u ulogu i razraditi je do kraja?

Nađa Nedović Tekinder: Zahtevno je u smislu što si u nekom komadu lik sa određenim brojem godina i vodiš taj lik do kraja kako se razvija situacija, ovde je to bilo drugačije. Zato što za 30 sekundi imaš presvlačenje i treba da se dovedeš u neko stanje gde si za deset godina stariji; za mene je to bilo zahtevno. Za mene je ovo nešto potpuno novo, ja nisam imala prilike da igram na taj način. Mnogo mi je drago što igramo na kamernoj sceni koja je toliko lepa pa i glumački postupci mogu da budu svedeni za razliku od velike scene. I mislim da je to dobro za ovu priču jer je intimna. Drago mi je da sam imala priliku da radim ovako nešto.

Koje su lepe, a koje manje lepe strane u profesionalnoj saradnji sa bliskom osobom, u ovom slučaju sa majkom?

Nađa Nedović Tekinder: To me svi pitaju. (smeh) Evo, nas dve smo prošle jedan deo ove priče, je l’? Naravno, nismo se nalazile u istim situacijama, ali što se tiče odnosa, svuda kažem kako se sećam perioda puberteta. Ne mogu da se setim perioda kada sam imala tri godine i kako je bilo, ali kad je pubertet u pitanju, toga se sećam i te kako. Baš smo se slatko smejale jer su nam ove probe vratile neka sećanja. S druge strane, ona je oštar kritičar, do kraja je surova. Ali to je i dobro, kad imate nekog takvog pored sebe. Ovo je duodrama, i ja igram za nju i ona za mene. Pa tako u toku proba nismo imale zadrške kod sebe kao neke koleginice koje se ne poznaju. Da li bi mogao da kažeš nekome kritiku, a da ne shvati to na pogrešan način? Toga kod nas nije bilo.

IMG 20190209 WA0024

Nađa Nedović Tekinder i Ivana Nedović u duodrami Sladoled; Foto: Jovana Živanović

Možete li sa nama podeliti neki emotivan momenat sa probe koga ćete se sećati?

Nađa Nedović Tekinder: Neke emotivne situacije se nisu desile. Bile smo fokusirane na tekst i radnju, nije bilo mnogo vremena. Ovo je nama bio peti progon, što je bitno. To znači period od prvog sklapanja predstave, od početka do kraja. Trenutno se rade dve predstave paralelno i onda nismo imali puno vremena. Bile smo u panici da to dovedemo do tog nivoa da bude predstava za premijeru. Zato kažem da će ova predstava tek da legne. Iako je bila prisutna tenzija, zadovoljne smo na kraju.

Postoji li uloga koju niste dobili, a želeli ste?

Nađa Nedović Tekinder: Bila je jedna. (smeh) To sam prebolela. Ovde se igrala predstava Mala i to je prosto uloga za koju ja smatram i sebično kažem da je pisana za mene. Toliko se vezujem za taj tekst zato što sam ja sa monologom Male upala na Akademiju. Toliko sam radila na tom tekstu i toliko sam se vezala da sam znala šta hoću kada bi se radilo. I onda se zaista radio komad gde ja uopšte nisam bila u opciji, čak ni kao alternacija za koju sam pokušala. Tu sam sama sa sobom preplakala, ali to je normalna stvar sa kojom se glumci nose.

Ključne reči: Predstava Sladoled , kultura , Nađa Nedović Tekinder , Ivana Nedović , Narodno pozrište Niš ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.