Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Grandiozna ljubavna priča idealna za Dan zaljubljenih

Kristina Mitić 11.2.2019. Komentari

Ukoliko tražite knjigu za predah između učenja u vreme ispitnog roka, naša ovonedeljna preporuka je knjiga Džil Santopolo − Svetlost koju smo izgubili. Dva života, dve ljubavi, jedan izbor − govori o najdubljim mehanizmima ljudskog srca i nateraće vas da se i sami preispitate na koje ste sve korake spremni kako biste ostvarili svoje snove i kolike su žrtve koje ste voljni da podnesete zarad ljubavi. Ovo je priča koja će ostati uz vas dugo nakon što je pročitate.

Foto: Kristina Mitić

Čuvenog 11. septembra 2001, dok je ceo svet u šoku usled vesti da je avion udario u Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, na predavanju o Šekspiru upoznaju se Lusi i Gejb. Nikad neću zaboraviti šta smo izgovorili kad smo izašli iz Filozofskog zdanja; iako same reči nisu bile ništa posebno, naš razgovor mi se urezao u sećanje kao sastavni deo tog dana. Pošli smo niz stepenice zajedno. Ne baš doslovno zajedno, nego naporedo. Vazduh je bio čist, nebo plavo − a sve se promenilo. Samo što to još nismo znali. Ovaj bremeniti dan postaviće temelje njihovog odnosa i izazvaće u oboma želju da nešto promene i ostave trag za sobom. Pružio si ruku. Usred svega toga, prihvatila sam je i pogledala pritom u tebe. Jamica se opet pojavila. Oči su ti sijale plavetno. Tada sam pomislila, prvi put: Divan je.

U tim trenucima dok se činilo da svet puca u komade, ljudi su masovno stvarali lepe ključne životne trenutke, prvi put su nekom rekli da ga vole, verili su se, napravili dete. Ima u smrti nečeg što u ljudima budi želju za životom. Hteli mi to da priznamo ili ne, postoje trenuci koji menjaju putanju čovekovog života. Kako Lusi poručuje Gejbu: Sve što sam uradila tog dana bilo bi važno, bilo bi vatrom urezano u moj mozak i kao žig utisnuto u srce. Ne znam zašto sam te upoznala tog dana, ali zato znam da si zahvaljujući tome postao sastavni deo moje lične istorije za sva vremena.Nakon ovoga, Lusi će praviti dečije emisije i trudiće se da kroz njih razume druge, a Gejb će fotografisati ratne strahote u dalekim zemljama. Oboje su se otišli na isti put, koji će se račvati i opet bivati jedan, razdvajajući ih i spajajući naizgled sudbinskom vezom. Lusi se priseća svega, proživljava iznova sve one emocije koje su se javljale tokom godina, vodi nas kroz snove, želje, žudnje, ljubomoru, izdaju, pokajanje, opraštanja, a iznad svega ljubav.

Na kraju, prisećajući se svakog koraka, ona postavlja sebi pitanje o sudbini i slobodi izbora, a to se možemo zapitati i svi mi: Da li bismo postupili drugačije da možemo proživeti sve iznova? Šta se događa u našim životima sudbinski, a šta je stvar izbora?

preporuka knjige,Svetlost koju smo izgubili,Džil Santopolo,dan zaljubljenih,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.