Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Predstava Duh koji hoda gostuje u Narodnom pozorištu

Marija Đorđević 14.2.2019. Komentari

Na sceni Narodnog pozorišta Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostuje 17. februara, sa višestruko nagrađivanom predstavom Duh koji hoda, autora Dejana Dukovskog, u režiji Aleksandra Popovskog. Početak je zakazan za 20 sati.

Foto: www.facebook.com/NiskoNarodnoPozoriste

Duh koji hoda Dejana Dukovskog, prema rečima u kritici Ane Tasić, fragmentaran je, višejezičan, autorefleksivan komad, porodična i društvena drama pobune u koju su utkani sastojci parodije, trilera, fantastike, apsurda. Tekst je utemeljen u filmskom i pozorišnom nasleđu – protagonista se direktno dovodi u vezu s likom iz filma Taksista, a radnja povremeno samosvesno odražava dešavanja iz Šekspirovog Hamleta, ističući preplitanja pozorišta i života, kao i Šekspirov pogled na svet kao pozornicu. Glasvni lik je Mara, finansijski skršen šekspirolog, u dugovima do guše, konkretna i metaforička figura smoždene kulture, odnosno kolosalne društvene nebrige za kulturne vrednosti. Ipak, on donosi nadu, imajući u vidu njegovo prometejstvo, beskompromisnu borbu za ispravljanje bolnih društvenih nepravdi....

U predstavi igraju: Nenad Pećinar, Dušan Jakšić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Radoje Čupić, Strahinja Bojović, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Alisa Lacko i Danica Grubački. Predstava je svoju premijeru u SNP-u, imala u septembru 2015. godine.

Karte za predsatavu po ceni od 700 dinara za parter i 500 dinara za balkon, mogu se kupiti na blagajni pozorišta.

duh koji hod,predstava,gostovanje,narodno pozorište,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.