Mirka Vasiljević: Mladi treba da nauče da vole i prihvate sebe

Milena Stojković 2019.
Komentari

Simbolično, na Dan zaljubljenih, odigrana je predstava Ljubavne igrarije u prepunoj sali Doma Vojske. Publika je sa velikim oduševljenjem gromoglasnim aplauzom pozdravila glumce predstave: Mirku Vasiljević, Zinaidu Dedakin, Igora Damnjanovića, Semira Gicića i Nemanju Janičića.

Foto: Jovana Živanović

Ovaj komad nastavak je komedije Pazi s kime spavaš. Govori o ljubavnim zavrzlamama, problemima, prevarama i nesporazumu partnera. Ceo tekst predstave sastavljen je od stihova popularnih pesama, što dodatno zasmejava publiku. Autor teksta je Semir Gicić, a potpisuje i režiju. Nakon predstave porazgovarali smo sa popularnom glumicom Mirkom Vasiljević o samoj komediji, kao i o njenoj karijeri i daljim planovima

Kakvi su Vaši utisci nakon predstave?

Mirka: Ja Niš kao grad jako volim, zato što sam za njega prvenstveno vezana porodično. Majka mi je ovde rođena i moji baka, deka, mama, tetka živeli su ovde neko vreme. Ovde imamo i neke rođake i prijatelje, i nekako zbog njih, pre svega, volim ovaj grad. S druge strane, ovde sam dobila svoju prvu glumačku nagradu, na Filmskom festivalu sa nekih svojih 13, 14 godina, i to mi sve veže neke lepe uspomene. Ovo je, ja mislim, druga ili treća godina kako mi za Dan zaljubljenih igramo ovde u Nišu i to nam je nekako već postala tradicija. Evo, već razmišljam kako sam sledeće godine za Dan zaljubljenih ovde. Uvek igramo komediju. Uglavnom bude dosta smeha, barem za sve ove predstave koje smo mi igrali. Nas to negde glumački nahrani – da ste vi zadovoljni, da ste se ismejali, i mi odemo kući zadovoljni. A i beg mi je od kuće da dobra dva i po sata spavam u kombiju. Moram i to da priznam. 

52462762 309550329702790 7726597314545975296 n

Mirka Vasiljević u predstavi Ljubavne igrarije; Foto: Jovana Živanović

Tekst predstave je sastavljen od stihova popularnih pesama. Koliko je bilo naporno pripremiti se za predstavu i prilagoditi tekst?

Mirka: Ovo je drugi deo. Prvi se zove Pazi s kime spavaš, a to je bila naša ideja pre četiri godine. Kada su me pozvali glumci da mi kažu uopšte ideju za tekst, ja sam bila oduševljena, zato što je to nešto što je toliko pristupačno. Na radiju, u kolima, u kafićima, na slavljima imate muziku, i nekada pevate neke pesme, a da i ne znate šta pevate, prosto reči izlaze iz vas. Mislim da je to nešto što je nesvakidašnje, nešto što nas okružuje, a da možda nismo ni svesni toga. Uspeli smo da napravimo dobru glumačku priču, a opet nemamo nikakav kontakt sa tim izvođačima. Ne imitiramo ih, ne oponašamo. Stavili smo akcenat na dramsku priču, priču koja prati predstavu, a to je ljubav. Kontekst neke pesme smo izmenili. Taj postupak je i doveo do toga da bude duhovito. Prvi deo je bio teži da se napiše i uradi, zato što je bilo vatreno krštenje i bili smo skeptični kako će to kod publike proći, jer je potpuno drugačiji tekst. Na kraju smo videli da je to sve super prihvaćeno i nakon tri i po godine odlučili smo da napravimo drugi deo, kako bi publika, koja je dolazila na prvi deo, mogla da nastavi da prati priču glumaca. Opet, divno je to što ovi delovi mogu da se gledaju nezavisno.

S obzirom na to da u predstavi igrate sa svojim kumom, u kojoj meri je to donekle za Vas olakšavajuća okolnost?

Mirka: Nažalost (smeh). Nas dvoje se znamo od moje sedamnaeste godine. Zajedno smo radili na seriji Jesen stiže dunjo moja, kod Ljubiše Samarđžića. On je glumio mog verenika. To smo snimali po Vojvodini, dosta vremena smo provodili zajedno, nismo se vraćali kući, spavali smo po hotelima. Kvalitetno smo proveli vreme. Jako sam ponosna na njega. Smatram da je jedan mlad čovek, pogotovo muškarac koji se u današnje vreme teško može naći, da je drugačiji, pun ideja i mašte, radan, duhovit; da ima sve u sebi. Nisam želela da takvog čoveka ispustim, da ne bude moj prijatelj. On mi je i brat, i sestra, kum, prijatelj i sve. Nekada ga gnjavim i sa ženskim temamma, a on ćuti i sluša, nekada i o poslu. Ove predstave koje smo zajedno napravili meni su kao spa centar, dođem sa ljudima koje volim i koji su postali deo moje familije, igramo i dosta nastupamo zajedno. Sada smo se vratili s turneje, bili smo u Kanadi, i tamo smo bili zajedno, tako da smatram da je to apsolutno plus. 

51895279 359405154900750 2528886776928403456 n

Mirka Vasiljević u razgovoru za SDL; Foto: Jovana Živanović

Koju ulogu biste izdvojili kao prekretnicu u karijeri?

Mirka: Za mene je to uloga u Mi nismo Anđeli 2. Okarakterisala me je kao glumicu. Pre toga sam bila dečiji voditelj, model, itd...To me je napravilo glumicom. Tu je isto i Janja iz serije Ljubav, navika i panika, što mislim da će se prepričavati i kada moja decu budu imala decu. Ta serija je za sva vremena, nije tipična samo za taj period, nego i danas kada gledate. To su isti problemi, iste svađe, možda samo naše frizure nisu za ove vreme, i stajling. Videćemo još, nadam se da će moja karijera trajati još dugo, ali eto, te dve uloge su za sada nešto što me je stvorilo.

Jako mladi postigli ste neverovatne uspehe, šta biste poručili mladim ljudima u Srbiji, šta je to čemu bi trebalo da teže?

Mirka: To je dosta individulano, pogotovo što se vreme u poslednjih deset godina dosta promenilo. Ne želim da zvučim kao teka ili baba, ali stvarno jeste tako. Najvrednije iskonske stvari uvek izađu na videlo i uvek vrede. Prvenstevno moramo da verujemo u sebe, da naučimo da volimo i da prihvatimo sebe takve kakvi jesmo, da gledamo da iz sebe izvučemo najbolje, da učimo kroz ceo život. Da ne odustajemo od snova, jer ako odustanemo, ispadamo kukavice i drugi nas, u današnjem ludom vremenu, jako brzo zamene. Moramo biti uporni i istrajni, je će kad-tad sve doći na svoje. Ne kaže se za đžabe u narodu da posle kiše sunce dođe, morate da naučite kako funkcionisati u kiši, a kako u suncu.

52782489 1248199295330566 7571531317074984960 n

Igor Damjanović i Nemanja Janičić u predstavi Ljubavne igrarije; Foto: Jovana Živanović

Gde Vas možemo gledati u narednom periodu?

Mirka: Za sada sam najviše u pozorištu, jer to mi je najlakše da kombinujem sa svojim privatnim životom. Tako stignem da ispratim decu u školu i vrtić i ispunim svakodnevne aktivnosti. U Akademiji 28 u Beogradu imamo i svoje predstave koje igramo i sa njima, i putujemo. Sada sam imala malu, ali slatku ulogu u seriji Istine i laži koja se emituje na Prvoj. To je to za sada, videćemo šta će biti u budućnosti, ja i ovako jedva sve postižem, tako da ne žalim se

Za igranje ove predstave pred niškom publikom bila je zadužena organizacija Predstave u Nišu.

Ključne reči: Mirka Vasiljević , ljubavne igrarije , Dom vojske , intervju , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.