Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kakve se igre igraju na tlu svetske berze?

Sonja Stefanović 25.2.2019. Komentari

Koliko mislite da ste upoznati sa svetskom ekonomijom? Da li su vam oči otvorene ili samo živite u zabludi da je banka ili berza savršeno fukcionalan sistem bez grešaka u njemu? Film Opklada veka bi mogao da skine povez sa vaših očiju i da vam na zanimljiv i dinamičan način predoči kako u pozadini fukcioniše velika ekonomska pozornica.

Foto: www.ecnmy.org

Film Opklada veka (The Big Short) američki je biografsko-dramski film iz 2015. godine reditelja Adama Makeja snimljen po motivima iz istoimene knjige Majkla Luisa. Početak filma vodi u 2005. godinu kada ekscentrični Majkl Bari (Christian Bale) otkriva da je čitav kreditini sistem države balon koji će svakog momenta pući. Spreman je da se kladi protiv sistema i zbog toga nailazi na nerazumevanje i podsmeh. Njegova velika ulaganja protiv banaka dovode do Džereda Veneta (Ryan Gosling), jednog od zaposlenih u Deutsche banci, koji je spreman da podrži njegove ideje, a jedan pogrešan poziv ga povezuje sa Markom Baumom (Steve Carell). Mark je oportunista koji veruje u pravedni sistem i vodi mali fond u okviru investicijske banke Morgan Stanley. Iako zaprepašćen onim što vidi, spreman je da zaradi novac i nakon silnih provera se udružuje sa Džeredom, iako mu u potpunosti ne veruje. Nešto kasnije u priču dolaze Čarli Geler (John Magaro) i Džejmi Šipli (Finn Wittrock), sitniji samostalni investitori, koji uz pomoć brokera Bena Rikerta (Brad Pitt) takođe žele svoj deo kolača.

Finansijski krah nije produkt nesreće, već je nastao veoma bahatim ponašanjem i gubljenjem kontrole finansijera nad industrijom novca, nesmotrenim i površnim procenama kreditne sposobnosti siromašnijeg dela stanovništva, kao i pozajmljivanjem koje je dovelo do sunovrati. Mnogi gledaoci se ne razumeju mnogo u ekonomiju, zbog čega se u kadrovima javlja stručno objašnjenje. Film Opklada veka je 2016. dobio nominacije za pet Oskara, uključujući nominacije za najbolji film, najbolju režiju (Adam Makej) i najboljeg glumca u sporednoj ulozi (Kristijan Bejl).

Izvorifilmskerecenzije.comkakavfilm.com

The Big short,Kristijan Bejl,preporuka,Rajan Gosling,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.