Miroslav Terzić: Majkama poručujem da se bore za istinu

Nevena Ivanović 2019.
Komentari

Specijalna projekcija filma Šavovi održana je 5. marta u bioskopu Cineplexx. Nakon završetka filma, publika je velikim aplauzom pozdravila Snežanu Bogdanović, koja igra glavnu žensku ulogu, producenta Uliksa Fehmiju, kao i reditelja ovog ostvarenja Miroslava Terzića. Nekoliko žena iz publike je reagovalo i naglasilo da se pronalaze u priči, jer su i one te koje su ostale bez dece, za koju se tvrdi da su umrla na porođaju.

Foto: Anđela Janjić

Film je inspirisan istinitom pričom beogradske krojačice koja skoro dve decenije traži svog mrtvog sina. Nesrećna majka koju tumači Snežana Bogdanović bori se sa upravom bolnice i lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima kako bi dobila ispravu o smrti, koja bi dokazala gde je sahranjen njen novorođeni sin. Imali smo priliku da razgovaramo sa rediteljem ovog ostvarenja, ali i da čujemo reakciju publike, odnosno Biljane Marković, koja se pronašla u priči. 

Kako ste došli na ideju da snimite film?

Miroslav Terzić: Pročitao sam jedan članak u novinama na ovu temu pre 17 ili 18 godina. Tada je trebalo da postanem otac, pa sam bio i prilično uplašen. Pomislio sam da su to izmišljotine da bi se prodale novine. Međutim, kako sam nailazio na te članke s vremena na vreme, nisam imao mira i počeo sam da se bavim ovom temom. Posle toliko godina film je tu.

S obzirom na to da se film zasniva na istinitom događaju, koliko je bilo izazovno raditi?

Miroslav Terzić: Veoma izazovno. Kada imate živu osobu o kojoj pravite film, imate i veliku odgovornost prema njoj. Morate na neki način vrlo pažljivo sa tim. Mi pokušavamo da prenesemo njihove emocije i život kroz ovu našu priču i samim tim velika je odgovornost i prema ovoj temi. Ona potresa Srbiju i mislim da o njoj treba da se priča ne bismo li zaustavili ovakva dešavanja.

53423799 1234732076680972 49304532340965376 n

Ekipa filma; Foto: Anđela Janjić

Šta biste poručili ženama i majkama koje se mogu poistovetiti sa glavnim ženskim likom?

Miroslav Terzić: Da nastave da se bore! Da nastave, dok se ne dokaže nešto. Možda se dokaže i suprotno, ali svakako moraju biti umirene. Da znaju istinu i da se bore za nju.

Kakve su reakcije publike nakon prikazivanja filma i koja su Vaša očekivanja?

Miroslav Terzić: Vidite, ja sam veoma srećan. Reakcije su svuda iste, od Berlina, Beograda, Niša. Ljudi reaguju na film jer smo mi pričali iskreno, borili se za ove ljude i dali im glas da se njihova priča malo dalje i više čuje.

Koji su Vaši dalji planovi?

Miroslav Terzić: Trenutno da se dobro odmorim.

53265483 2328131374074871 1957727229743988736 n

Foto: Anđela Janjić

Biljana Marković, koja je u tom trenutku bila deo publike, objasnila je zbog čega je film i te kako lično doživela: 

Videla sam pravu istinu, u stvari, videlo se sve ono što smo i mi doživele. Ovo je baš identičan primer svega onoga što smo mi proživele. Kako nas primaju, kako nas šalju svuda i odvraćaju. Ja bih vrlo rado da promenim nešto, jer ova tuga se teško podnosi. Do sada ništa nismo dobile. Postoji ona majčinska intuicija da imamo dete i da ćemo do kraja života tražiti. Ja imam utisak da sam jedan korak ka tome i boriću se, iako sam nemoćna da dokažem. Mnoge majke znaju ili slute gde su im deca, ali niko neće da nam pomogne da taj poslednji korak ostvarimo i dođemo do saznanja. Da samo možete malo da prodrete u našu dušu i vidite koliko je to teško. Sin koji nije pored nas možda je vojnik koji čuva ovu zemlju, prosvetni radnik, naučnik. U duši smo ponosne, ali smo i bolne.

Ključne reči: Šavovi , projekcija filma , cineplexx ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.