Predstava Filoklet na festivalu Teatar na raskršću

Sonja Stefanović 2019.
Komentari

U Narodnom pozorištu je na četvrtoj večeri pozorišnog festivala Teatar na raskršću 14. marta izvedena  predstava Filoklet. Glumačka ekipa Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu je po završetku pozorišnog komada bila pozdravljena velikim apluzom.

Foto: Nevena Ivanović

Predstava Filoklet u režiji Ozrena Prohića je adaptirana tragedija grčkog pisca Sofoklea. Prema rečima organizatora, radnja je koncentrisana oko mladića Neoptolema koji ima veliku moralnu dilemu. Mladićeva tragična sudbina leži u činjenici da su mu ponuđeni odgovori koje mu drugi nameću, a koje on zbunjen prihvata bez ikakvog jasnog moralnog prosuđivanja. Na okruglom stolu kritike ovog festivala autor predstave Prohić rekao je da je Filoklet specifičan komad koji govori o poziciji maldih ljudi danas i kako dodaje, postavlja binaran princip između čvrstog morala i populizma, to jest pragmatičnosti. Njemu je uručena povelja za prvo učešće na prvom festivalu na kojoj se on zahvalio u revijalnom delu.

DSC 0082

Foto: Nevena Ivanović

Na pitanje koliki je izazov glumca da učestvuje u ovakom viđenju klasike, glumac Stojan Matavulj, koji tumači ulogu Filokleta, kazao je da je najveći problem svesti emociju na pravu meru i kako ne preći granicu da ona ne postane banalna. Razgovor o odgonetavanju pitanja koje je Sofokle ostavljao otvorenim publici pokrenula je profesorka dr. Jelena Lužina, jer ni reditelj predstave nije dao ideološki zatvoren kraj. Pozorišni kritičar i novinar Bojan Munjin je na ovu temu izneo svoje mišljenje i rekao nije važno šta se dogodilo u prošlosti, ono što je napisano ili ostavljeno otvorenim. Prisutni su se usaglasili da čitanje i gledanje ovakvih komada navodi na razmišljanje zbog prisutnosti suptilne psihologije i ironije. Na ovu priču se nadovezala novinarka i pozorišna kritičarka koja je rekla da sam kraj najsavremeniji od svega. Publika je takođe, kao i proteklih dana, imala priliku da učestvuje u polemici i da slobodno iznese svoje nestručno mišljenje. Jedan on glavnih glumaca Karlo Mrkša, koji tumači lik Neoptolema, istakao je i zaključio da nema pravila koja bi publika bila idealna.

Ključne reči: predstava , TEATAR NA RASKRŠĆU , Filoklet , Narodno pozrište Niš ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.