Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Putovanje do najdubljih emocija skrivenih u podsvesti

Aleksandra Ničić 18.3.2019. Foto Komentari

Mešavinom smeha, suza i teške životne priče juče je obeležena jedna od poslednjih festivalskih večeri Teatra na raskršću, predstavom Festen. U pitanju je adaptacija Saške Boškovske istoimenog filma Dejvida Eldridža, u režiji Zoje Buzalkovske, a u produkciji Dramskog teatra Skoplje iz Severne Makedonije.

Foto: Marija Janković

Festen ili Proslava je drama koja se bavi mračnim tajnama o nasilju koje krije jedna naizgled zdrava i patrijarhalna porodica. Delo duguje naziv proslavi 60. rođendana oca Hegela, koji okuplja celu porodicu, a samim tim donosi i nove rasplete. U senci proslave nalaze se uznemirujući detalji o samoubistvu Hegelove ćerke Linde. Njen brat blizanac Kristijan za vreme predjela, glavnog jela i dezerta drži govore u okviru kojih otkriva sve o seksualnom nasilju koje je otac vršio nad njima. Paradoks je to što članovi porodice sve to potiskuju nastavljajući obroke kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, situacija se iznenada menja pojavom Lindinog pisma, te dolazi do kulminacije i prave emocije izbijaju na površinu. Ova kompleksna psihološka priča vodi nas u putovanje do onog što je najdublje u čoveku − onog što se nalazi ispod sante leda

Da je u pitanju tema koja se neprestano potiskuje potvrdili su i brojni kritičari na okruglom stolu održanom nakon predstave. Prema rečima jedne od glavnih glumica Ljiljane Veljanove, koja tumači ulogu majke, kod svih likova i obiluje skriveno licemerje. Igram ulogu koju svi mrze zbog minimalizma emocija, ali to je dobro, jer bi da je drugačije, sve bilo falš, rekla je. Autentičnost izraza i savremenost dramaturgije izdvojila je kao osnovna obeležja predstave. U predstavi se kriju i brojni simboli, kako u dijalogu, tako i u samoj scenografiji. Stoga, kada koja se na početku predstave nalazi na sceni predstavlja mesto Lindinog samoubistva. Nju zamenjuje postolje sa peskom, koje karakteriše guranje problema pod tepih, odnosno u ovom slučaju pod pesak. Batler tako na samom kraju taj pesak poravnava kao da se ništa nije dogodilo. Simboli i međusobna povezanost likova uticali su i na glumce i na publiku. Tako je Aleksandar Stepanuleski koji tumači Kristijana podelio sa prisutnima uticaj ove uloge na njega. Kako ističe, shvatio je da u svakome od nas leži nešto što se ne može otkriti ni razumeti − jedna velika bomba. O toj bombi su glumci podstakli na razmišljanje i publiku, koja se, takođe, uključila u diskusiju sa glumcima na konferenciji.

festen,narodno pozorište,narodno pozoriste nis,festival teatar na raskršću,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.