Završen pozorišni festival Teatar na raskršću

Sonja Stefanović 2019.
Komentari

Prvi pozorišni festival Teatar na raskršću u organizaciji niškog Narodnog pozorišta sinoć je zvanično završen. U toku devet dana festivala izvedeno je deset predstava iz zemlje i inostranstva.

Foto: Nevena Ivanović

Niško Narodno pozorište je saopštilo u kojim će se kategorijama dodeljivati nagrade, kao i ko su nagrađeni. U revijalnom delu pobednicima je nagrade uručivala Mia Begović, glumica i predsednica žirija. Predstava Sumrak bogova Slovenskog narodnog gledališča Maribor dobila je nagradu za najbolju predstavu i za scenografsko ostvarenje. Nagrađena je i u kategoriji za najbolju režiju, a priznanje je dobio Dalibor Matanić. Zatim je nagradom za najbolju žensku ulogu odlikovana Nataša Matjašec. Nagradu za najboljeg mladog glumca dobio je Petja Labović, takođe iz predstave Sumrak Bogova.

Predstava Kad bi Sombor bio Holivud dobila je nagrade za najbolju mušku ulogu − Marko Marković, za kostimografsko ostvarenje − Tatjana Radišić, zatim za najbolju scensku muziku − Irena Popović Dragović i za najbolji scenski pokret − Andrea Kulešević. Specijalna nagrada stručnog žirija dodeljena je glumačkom ansamblu predstave Kapital, a glumica ove predstave Jelena Laban nagrađena je u kategoriji najbolje mlade glumice. Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović pozdravio je publiku rečima: Prvi pozorišni festival Teatar na raskršću je mrtav, živeo drugi festival, i time zatvorio svečanost. Poslednje večeri međunarodnog festivala publika je mogla da vidi predstavu koja je održana u čast nagrađenih Sarajevo 1914 – Mali mi je ovaj grob, u režiji Tanosa Nikasa, a po tekstu Biljane Srbljanić. Priča se bavi nacionalizmom, žrtvovanjem, ideologijom i istorijom Balkana, koja je ujedno i svetska, kao i pitanjem Da li je Gavrilo Princip zločinac ili junak?.

Iz pozorišta je saopšteno da je kroz salu Narodnog pozorišta prošlo oko 5.000 gledalaca, a na sceni je za njih igralo stotinak glumaca. Dočekano je 417 gostiju iz zemlje i inostranstva, u pratećem programu bilo je 84 učesnika, a oko 700 ljudi je pratilo okrugle stolove i prateće programe.

Ključne reči: pozorišni festival , TEATAR NA RASKRŠĆU , Narodno pozrište Niš , dodela nagrada ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.