Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Miloš Biković i Miodrag Radonjić govore o filmu Balkanska međa

Kristina Mitić 23.3.2019. Komentari

Na specijalnoj projekciji filma Balkanska međa, održanoj 22. marta pred prepunom salom bioskopa Cineplexx, niška publika mogla je da uživa u ovom svojevrsnom umetničkom delu, koje je inspirisano istinitim događajem. Po završetku prikazivanja, glavni akteri filma Aleksandra Anja Alač, Milena Radulović i koproducenti Miodrag Radonjić i Miloš Biković, poklonili su se publici, koja ih je nagradila ogromnim aplauzom.

Foto: Marija Đorđević

Film Balkanska međa prikazuje nam tajnu operaciju grupe ruskih specijalaca, koja iz Moskve dobija naređenje da pre NATO trupa zauzme aerodrom Slatina u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje. Međutim, dok se čeka pojačanje ruskog bataljona stacioniranog u Bosni, specijalni tim predvođen Andrejem Šatalovim i Bekom Ethoevim, kojima se pridružuju pripadnici MUP-a Vuk i Fadilj, vodi nemilosrdni rat protiv komandanta albanske grupe – Smuka. Sa glumcima Milošem Bikovićem i Miodragom Radonjićem razgovarali smo o načinu realizacije, izazovima, očekivanjima vezanim za film, kao i daljim poslovnim poduhvatima.

Ako biste morali jednom rečju da opišete film, kako biste ga opisali?

Miloš: Spektakl!

Miodrag: Spektakl!

Kakav je bio vaš lični doživljaj filma i jeste li osećali neku vrstu pritiska, budući da film opisuje događaj koji se desio u relativno skoroj prošlosti?

Miodrag: Nisam imao neki pritisak, više sam osećao to da je ovo jako važno da se uradi i mislim da to publika prepoznaje.

Miloš: Ja jesam imao pritisak, zato što je nedavna istorija u pitanju i zato što se ljudi sećaju toga. Plašio sam se svakog natpisa na zidu. A mislim da je i Miodrag imao pritisak, samo sada iz ove perspektive više nismo ni svesni kroz šta smo sve prolazili. Zato što je to odgovornost sa jedne strane, jer vi znate da pravite filmsku priču koja nije rekonstrukcija događaja, ni dokumentarni film. Ona je zasnovana na jednom istorijskom događaju, ali ta istorija je bila nedavno i onda mi je bilo važno da ona bude verodostojna i da film bude dobar da ne bismo jednu temu upropastili. Jer kad jednu takvu temu uzmete i upropastite, onda se retko kad filmski stvaraoci vraćaju na tu temu, barem ne u narednih deset, dvadeset godina.

rsz 2dsc 0009

Foto: Marija Đorđević

Kako je došlo da saradnje sa Rusima na ovoj produkciji?

Miloš: Mene su zvali da igram, pročitao sam scenario i mi smo rešili, kao kompanija, da uđemo u ovu priču producentski, zato što smatramo da je ovo film koji Srbija zaslužuje da ima i da je ovo deo istorije koji ne sme da se zaboravi. Naravno da smo mi posle film maksimalno posrbili koliko smo mogli, ali ideja nam je bila da jedan ovakav istorijski momenat sačuvamo od zaborava i da ne bude čisto ruska tema, kada se već dešava na našoj teritoriji.

Miodrag: I da istaknemo srpsku priču.

Jeste li učestvovali u donošenju odluke na kojim lokacijama u Srbiji će se snimati?

Miodrag: U Srbiji, apsolutno!

Miloš: Da! Ne samo da smo donosili odluke, nego smo i predlagali, nalazili, organizovali sve što se tiče snimanja u Srbiji. Predlagali smo srpske glumce, radili smo na scenariju. Radili smo sa glumcima, šta će izgovoriti u kadru i ostalo.

Koja je poruka filma?

Miodrag: Poruka je da je rat užasna stvar i da ne treba nikada više da se ponovi nigde na svetu ako je to moguće.

Miloš: Za mene su poruka filma ljudske vrednosti koje se u kontrapunktu, kontraslici rata jasno ističu, a to su: podvig, spremnost na žrtvu, prijateljstvo, ljubav, hrabrost.

Koja scena vam je bila najizazovnija u filmu, dok ste snimali?

Miodrag: Meni su bile zahtevne ove u akciji, kada smo pucali iz bazuke, odnosno Zolje.

Miloš: Da, ovaj film je specifičan po tome, pošto je to jedan filmski spektakl, jedan akcioni film, kakav nismo imali prilike do sada da radimo, ni kao producenti, ni kao glumci. To je specifika ovog filma koja je zahtevala posebnu pripremu.

rsz dsc 0002

Foto: Marija Đorđević

Za sada, kako vam se čine reakcije publike i šta očekujete od ovog filma?

Miodrag: Ja sam, iskreno da Vam kažem, iznenađen, nisam očekivao. Mislim, očekivao sam da će ovaj film biti od strane publike prepoznat kao kvalitetan, ali da će oduvati, nisam. Možda je to i zbog ovog pritiska, što je Miloš rekao da sam ja osećao, a krijem. Stvarno sam prezadovoljan kako publika reaguje, do sada. Gde god smo se poklanjali, ustane sala, što je divno. Ja mislim da pre svega ustanu iz poštovanja prema toj temi, a i zbog samog filma.

Miloš: Nemam očekivanja. Meni je najvažnije bilo da publika prihvati film i da radi. Da ovaj film bude dostojan tog istorijskog momenta i patnje ljudi, koju smo svi preživeli nekako, u manjoj ili većoj meri. Ali možda konkretno u patnji tih žrtava, da u tom smislu ne bude degradacija i mislim da se to nije ni desilo i zbog toga mi je drago.

Koji su vam dalji planovi?

Miodrag: Mi u poslovnom smislu imamo planove da radimo neke nove projekte, i naša produkcija, i individualno neke nove uloge.

Miloš: Radimo Južni vetar i radimo još jednu romantičnu komediju u saradnji sa Rusima. Opet je koprodukcija, koja će ponovo prikazati Srbiju i Beograd na jedan najlepši mogući način. Želimo da, što moguće više, promovišemo našu zemlju. To smo počeli sa Balkanskom međom, koja na neki način govori o tim događajima iz jedne drugačije perspektive, kako je do sada u međunarodnoj kinematografiji govoreno o nama. A ovaj sledeći film treba da bude jedna komedija, koja bi bila prikazana u mnogo zemalja širom sveta. I bila bi jedna odlična reklama za Srbiju.

Šta biste za kraj poručili mladim ljudima?

Miodrag: Da gledaju film, to sigurno!

Miloš: Da unose dosta tečnosti, to je mnogo važno, da jedu voće… I da gledaju Balkansku među!

Film Balkanska međa je od danas na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Balkanska međa,miloš biković,Miodrag Radonjić,Cineplexx Niš,specijalna projekcija,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.