Solistički koncert Joane Trzeciak u NKC-u

Marija Janković 2019.
Komentari

Pijanista Joana Trzeciak će 9. aprila održati koncert u velikoj sali Niškog kulturnog centra. Početak je zakazan za 20 časova.

Foto: www.classical-music.com

Joana Trzeciak rođena je u Krakovu, u Poljskoj, gde je započela muzičko obrazovanje sa sedam godina. Nakon školovanja u svom rodnom gradu, diplomirala je na Varšavskom konzervatorijumu u klasi prof. Jana Ekiera. Tokom studija osvojila je stipendiju Šopen fondacije. Odabrana je od strane Ministarstva kulture Poljske da specijalističke studije nastavi na Moskovskom konzervatorijumu kod profesora Leva Vlasenka. Pobedila je na Festivalu poljskih pijanista 1980. godine u Slupsku. Nakon toga počinje internacionalnu karijeru. Debitovala je u Londonu na South Bank Univerzitetu 1987. godine, a u novembru 1988. ugovorila je prvu koncertnu turneju u Americi. Nastupala je u svim evropskim zemljama, kao i u Kanadi, Argentini, Brazilu, Urugvaju, Izraelu, Egiptu, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Turskoj i Libiji, kao solistkinja, ali i sa orkestrima. 

Učestvovala je na značajnim internacionalnim festivalima: Flanders Festival, Festival of Echternach, Nohant, Emilia Romagna, Jeuxd Art at Villa d Este, Maggio di Napoli, Ljubljana, Nansyphonies, Chopiniana u Buenos Ajresu, Sonding Jerusalem Festival, Toledo, Ohrid, Exstravaganza u Sofiji, Osor festival, Korčula, Krakov i još mnogo drugih. Joana Trzeciak ostvarila je značajnu diskografiju. Nakon snimanja ploča u Poljskoj, Nemačkoj i Belgiji, prvi kompakt–disk Šimanovski — kompletni radovi za klavir, izdala je za Pavane 1990. godine. U oktobru 2010. dobila je nagradu Merit, od poljskog ministra kulture. Novu ediciju sa Šopenovim rondima snimila je 1993. i još dva izdanja 1997. i 2000. za J. N. Hume. Ostvarila je i muzičke zapise sa delima Rahmanjinova, Šopena, Betovena i drugih kompozitora za prestižne muzičke kuće.

Ulaz je slobodan
. Za više informacija posetite sajt NKC–a.

Ključne reči: Pianista , koncert , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.