Jovana Belović: Mladim devojkama poručujem da se vode verom u sebe, da budu ispravne i iskrene

Anastasija Arvai 2019.
Komentari

Drama Dunje Matić, Balava, odigrana je 20. aprila u niškom Narodnom pozorištu. Balava, Mala, Mama i Tetka likovi su koji nas prate kroz ovu predstavu protkanu motivima porodičnih odnosa i društvenih normi.

Foto: Sonja Stefanović

Komad Balava delo je mlade autorke Dunje Matić, a režiju potpisuje Andrej Nosov. Za muziku je zadužen Draško Adžić, a glumačku ekipu čine Isidora Simijonović, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić i Jovana Belović. Bunt, odlazak od kuće, alkohol, trudnoća, emotivni naboj i neprihvatanje deo su života mladih devojaka o kojima se ređe govori. Međutim, ova predstava pristupa im na jednostavan, ali hrabar način. Balava se ne plaši i to je razlikuje od drugih heroina. Nakon izvedbe razgovarali smo sa Jovanom Belović o mnogim stvarima i o tome šta ova talentovana glumica poručuje mladim devojkama.

Kako ste se snašli u tinejdžerskim danima?

Jovana: Nekako klasično tinejdžerski. Divljaju hormoni, sve je zanmljivije od škole i svi su protiv mene.

Gde roditelji kroz vaspitanje dece najčešće greše, a da nisu svesni toga?

Jovana: Njihova sopstvena ambicija koja se utiskuje u dete, mislim da to samo može da odvede na pogrešan put. I prevelika kontrola.

57486667 274640156773272 2969588157080666112 n

Foto: Sonja Stefanović

Šta Vam je u tom dobu dalo snagu da idete dalje?

Jovana: Upravo suprotno, nenormalno razumevanje i podrška roditelja i porodice.

Etičke, moralne vrednosti i društvo. U kojoj meri ih društvo na neki način diktira?

Jovana: Svakako. Mislim da nas društvo sasipa nekim sopstvenim moralnim vrednostima koje su u današnjem trenutku potpuno izvitoperene.

Koje su prelomne tačke odrastanja?

Jovana: Prvi dodir s pubertetom i poslednji vagon tog puberteta. Kako se stvari prelome na kraju možda je najvažnije za sopstveni put koji gradimo.

Ljubav kroz pubertet?

Jovana: Svakako je prisutna, zavisi ko kakvu ljubav doživi u takvim trenucima. Ona je kao i društvo, usmerenje, ono što nas gradi.

58375304 2246307662365257 6793704527791915008 n

Foto: Sonja Stefanović

Tri najbitnije stvari koje biste poručili mladim devojkama?

Jovana: Da se vode verom u sebe, da se trude da budu ispravne i iskrenost

Kako vidite devojke koje se kreću kroz poslovni i emotivni život? Furanje svog fazona, to jest autentičnosti, a s druge strane briga o izgledu i izbor društva?

Jovana: U furanju je prisutno i to da devojke obraćaju pažnju kako izgledaju i sa kime se druže. Bitno je da im je stalo do oba!

 Roditeljstvo ponekad zna da bude teško. Ali put od mlade i nesvesne do uspešne osobe lakši je uz iskrenost, razumevanje i poštovanje dečije ličnosti. I za kraj, Dunja nam poručuje:

Šta će ti drvo da liči na tebe.

Ključne reči: NARODNO POZORIŠTE U NIŠU , predstava , Jovana Belović , balava ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.