Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Međunarodni festival dokumentarnog filma u NKC-u

Jovan Živković 5.5.2019. Komentari

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks održaće se od 6. do 8. maja u Niškom kulturnom centru.

Foto: www.facebook.com/beldocsfest/

Prvog dana festivala na programu je od 19 časova film Nokija - povezivali smo ljude (Finska, 92'). Uz pomoć Nokijinih inovacija, Finska je izašla iz depresije i zauzela jednu od vodećih pozicija na tržištu mobilnih telefona. Godine 2013. Nokija je prodata Majkrosoftu. Režiju potpisuje Arto Koskinen. Sledeći na repertoaru od 21 čas jeste film Veličanstveni gubitnici: Drugačiji svet (Estonija, Nemačka, Finska 72'). Za većinu, biciklisti koji se nalaze na začelju su gubitnici. Iz ugle lekarskog tima, pratimo priču o njima za vreme prestižne trke Ćiro di Italija. Za režiju je zadužen Arunas Matelis.

Drugi festivalski dan, 7. maj, rezervisan je za film Naš novi predsednik (SAD, Rusija 78'), zakazan za 19 časova. U pitanju je priča o ruskim medijima i njihovom viđenju američke politike kroz opis Trampovog izbora za predsednika SAD. Režija: Maksim Pozdrovkin. Sledeća projekcija od 21 čas je film 14 jabuka. Šin-hong pati od nesanice. Četrnaest jabuka treba da odnese u hram i isto toliko dana provede tamo kao monah jedući jednu jabuku dnevno. Režija: Medi 3

Poslednjeg dana festivala posetioci će od 19 časova moći da pogledaju film Srećna zima (Italija, 91'). Film prikazuje mnnoge porodice koje se zadužuju kako bi sebi obezbedile letovanje u Palermu i na taj način zadržali privid bogatstva i moći u očima drugih. Režiju je uradio Đovani Totaro. Nakon toga, od 21 čas, je projekcija pod nazivom Poslednja avanutra Kaktusa Bate (Srbija, 65'). Ovo je priča o autoru neobičnog stripa o Kaktusu Bati iz Drugog svetskog rata i njegovom autoru koji je streljan po oslobađanju Beograda pod optužbom da je bio agent Gestapoa.Za režiju je zadužen Đorđe Marković.  

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Beldoks,Beldocs,filmski susreti,Filmski festival,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.