Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Upoznajte se sa programom Noći muzeja

Sonja Stefanović 18.5.2019. Komentari

Kulturna manifestacija Noć muzeja održaće se 18. maja na 13 lokacija u gradu.  Posetioci će u periodu od 16 časova pa do ponoći moći da prisustvuju izložbama, radionicama, manifestacijama i ostalim kulturnim dešavanjima.

Foto: Marija Đorđević

Brojne izložbe će i ove godine obeležiti Noć muzeja, tako će se u Istorijskom arhivu izložba Svetlopisi vekova prezentovanti javnosti najstarije i najatraktivnije fotografije počev od 1874. godine. Više od 200 fotografija izdvojenih iz zbirke sa oko 7500 fotografija koja se čuva u Istorijskom arhivu, približiće publici znamenite ličnosti i posvedočiti o životu ljudi na ovim prostorima u različitim istorijskim periodima. U saradnji sa niškim kolekcionarima biće izloženi i starinski fotoaparati. U Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla izložba Krila Vilingrada će posetiocima omogućiti da vide prikaz razvoja vazduhoplovstva u Nišu, od njegovih začetaka 1909. godine do danas. Izložba obuhvata dokumentaciju, fotografije, arhivsku i bibliotečku građu, kao i brojne predmete. Svečano otvaranje izložbe održaće se u 18 časova. U dodatnom programu će se naći prikazivanje kratkih video zapisa o nastajanju i razvoju aerodroma u Nišu, kao i prezentacija bespilotnih letelica-dronova od autora Visokoškolske vannastavne jedinice Univerziteta Metropolitan.

U bogatom programu se našlo mesta i za istoriju medicine, te će se izložbom Istorija razvoja medicinske opreme u 19. i 20. veku u Muzeju zdravstvene kulture, prikazti medicinska oprema korišćena od kraja devetnaestog veka i tokom dvadesetog veka u zdravstvenim ustanovama čiji su autori dr Stanko Majranović i dr Čedomir Šagrić. Osim izložbe, posetioci će moći da pogledaju i stalnu postavku. Na istoj lokaciji će se organizovati kreativna radionica Moja zdrava porodica namenjena deci predškoslog i školskog uzrasta gde će deca moći kroz primenu različitih likovnih tehnika (kolaž, akvarel, crtež, plastelin...) da prikažu svoje viđenje zdrave porodice, uz koordinaciju dr Olivere Radulović, dr Roberte Marković i dr Ane Stefanović koje su lekarke  stručnjaci u oblasti zdravstvenog vaspitanja, posebno dece i mladih.

20180519 193307

Noć muzeja 2018; Foto: Marija Đorđević

U ovoj noći će tema Džez - univerzalni jezik slobode biti promovisana u Nišvill-u uz otvorena vrata do dva sata iza ponoći biće priređena i sešn svirka na platou ispred Jazz Muzeja.  Pored toga, program Riznice književnosti – osvajanje slobode  je predviđen u Narodnom muzeju i počinje izložbom Muzejski i pozorišni plakat, autora Ivana Mišića, a dalje se nastavlja čitanjanjem poezije pesnikinje i književne kritičarke Milice Milenković. Zatim će se u okviru trupe književnih boemija održati premijera poetske drame Maldoror iks od Branka Miljkovića i Pesnički trenutak i na kraju pesme Branka Miljkovića Gordane Todorović i Radeta Drainca.

Kako je tema Noći muzeja ove godine Sloboda,  kroz različite radionice, eksperimente i prezentacije, na manifestaciji Noć biologije u Oficirskom domu prisutni će moći da nauče kako da, pre svega, oslobode svoje misli, odakle kreće ideja, izbor ili cilj, dok će u Univerztitetu Singidunum biti prikazana Izložba Niš - grad elektronike kroz vreme koja posetiocima prezentuje proizvode Elektronske industrije iz druge polovine prošlog veka i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu. Ovim poduhvatom se obeležava i značajan jubilej, kada je pre 70 godina (1948. godine) u Nišu osnovani su Zavodi RR i time je počelo stvaranje velike kompanije elektronske industrije - EI Niš.

Još mnogo izložbi se našlo na programu, pa tako izložba Galerije i muzeji Londona autora fotografija i postavke izložbe Zorana Čemerikića sadrži fotografije snimljene u šest galerija i muzeja Londona. Uz oko 200 fotografija biće priloženi i propratni tekstovi u Društvu arhitekata. U galeriji art 55 biće otvorena i  Izložba slika Miroslava Anđelkovića koji je bio umetnički direktor Galeriji savremene likovne umetnosti, a do penzionisanja predaje kao vanredni profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu i dobitnik mnogobrojnih nagrada. Na istoj lokaciji će se naći i izložba slika Marije Curk koja je diplomirala na Departmanu za likovne umetnosti na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, 2016. godine u klasi profesora Katarine Đorđević. Godine 2017. završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Umetnica će 18. maja biti prisutna u Galeriji od 18 do 22 časa i komunicirati sa posetiocima.

20180519 204155

Noć muzeja 2018; Foto: Marija Đorđević

Takođe, u bogat sadržaj su uključeni i  učenici Umetničke škole sa radovima  sa smerova dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, dizajn tekstila, kao i smerova likovni tehničar i grafički dizajner. Maskenbal učenika na temu Bauhaus počinje radionicom izrade maski na temu Bauhaus, zatim maskenbal učenika, a tu je i  muzički program hora Umetničke škole. Revija škole Mode i Lepote frizura je revija ručno štampanih majci i izložba učeničkih radova iz oblasti likovne kulture kao i izložba fotografija foto sekcije.

Mladima je pružena prilika da se iskažu na ovoj manifestaciji kroz svoj rad, pa su tako i studenti fakulteta Digitalnih umetnosti odseka za Grafički dizajn imali slobodnu temu iz koje je proistekao niz koncepata koji su rezultirali naziv same izložbe, O – slobodi UM, što će i prikazati u Narodnom pozorištu. Povodom otvaranja izložbe Boje mog detinjstva - dečje likovno stvaralaštvo na temu Imam slobodu u ustanovi Dečiji centar, biće priređen prateći program sa muzičkim, baletskim i poetskim nastupima i dodela nagrada.

Ulaz je slobodan.

noć muzeja 2019,Niš,manifestacija,izlozba,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.