Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Čudovište sa imenom bez ikoga da ga zove

Jovan Živković 19.5.2019. Komentari

Anime Monster naslov je koji se prikazivao u Japanu od 2003. do 2004. godine. Nastao je po mangi čiji je autor Naoki Urasava, dok adaptaciju animea potpisuje čuveni studio Madhause. Broji ukupono 74 epizoda.

Foto: wallpapercave.com

Kenzo Tenma je mladi doktor poreklom iz Japana koji radi u Zapadnoj Nemačkoj kao neurohirug. Ima odličan posao i lepu verenicu koja je pritom ćerka direktora bolnice u kojoj radi, čiji je, naravno, miljenik. No, sve se to menja kada jedne noći u bolnicu stignu blizanci, brat i sestra. Dečak ima metak u glavi i Tenma, kao najbolji u bolnici, preuzima na sebe da ga operiše. Nekoliko minuta kasnije u bolnicu stiže i gradonačelnik. Tenma dobija poziv od direktora da operiše gradonačelnika kako bi bolnica kasnije dobila donacije. U svom unutrašnjem sukobu Tenma će se odlučiti za dečaka. Operacija je prošla uspešno. Za razliku od druge. S obzirom na to da nije poslušao naređenje, Tenmin položaj na poslu se sve više smanjuje, a i verenica ga ostavlja. Ali još jedan obrt će uslediti nakon toga. Naime, direktor i pojedini članovi odbora će završiti ubijeni. Inspektor Heinrih Lunge iz Nemačke istražne policije će baciti oko na Tenmu, ali neće pronaći dovoljno dokaza. Proći će devet godina. Stravični zločini će se desiti i Tenma i Junge će opet ukrstiti puteve. A na tom raskršću čekaće ih dobro poznato lice.

Kao što se iz sinopsisa da zaključiti, anime je žanra triler i misterija sa elementima horora. Priča započinje u jednoj sasvim običnoj bolnici, a kasnije se proširuje na čitavu Nemačku, pa čak i tadašnju Čehoslovačku. Toliki spektar radnje, logično obuhvata veliki dijapazon likova. I ono što je najbolja stvar kod ovog animea je ta, što i pored tolikog broja karaktera, svi oni dobijaju odličan karakterni razvoj. Protagonista je na žici između moralnih načela i obaveze da eleminiše nekoga. Antagonista koji dela kao Deus ex Machina (neko čiji je svaki korak bez greške) i apsolutno je neuhvatljjiv. Tu je i lik čiji je zadatak da prvog privede licu pravde, negirajući postojanje drugog i smatrajući našeg heroja odgovornim za sve zločine. Osim njih, imamo i brojne druge likove koji se vode svojim interesima i ideologijama. Oni se pomažu, odmažu, izdaju i ubijaju međusobno. Iza kulisa vrebaju tajne službe, političari, pa čak i nacisti. Sve ovo znatno komplikuje priču, ali ona, pored svega, na kraju biva savršeno zaokružena.

DXyrvqyG o

Foto: chudosveta.spb.ru

Kao što napomenusmo u uvodu, anime je ekranizovao studio Madhause, koji je jedan od najpoznatijih studija u Japanu. Death note, Hunter x Hunter, Black lagoon samo su neki od poznatih naslova koje je ovaj studio adaptirao. Animacija je za taj period odlična, mada se ni ne može reći da je bilo nekih zahtevnih scena. Paleta boja nije previse obimna. Uglavnom dominira crna-bela kombinacija, praćena nijansama sive kako bi se dodatno naglasila mračna atmosfera animea. Crtež je poprilično jednostavan, što se najviše ogleda na frizurama likova koje su rađene po istom obrascu. Anime ima samo jednu uvodnu špicu, koja, pored ostale muzike, savršeno dočarava napetu atmosferu.

Ukoliko ste ljubitelj animea i aktivno ih pratite, a do sada ste zaobilazili ovaj naslov, pravo je vreme da ga pogledate. A opet, ukoliko ne gledate animee, ovo je jedan od najboljih naslova sa kojim možete početi.

preporuka,serija,anime,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.