Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Noć muzeja u logoru Crveni Krst

Nevena Ivanović 22.5.2019. Komentari

Logor Crveni krst, koji jedini u Srbiji funkcioniše kao muzej pod nazivom Muzej 12. Februar, bio je otvoren  za sve posetioce. Takođe, tog dana je otvorena izložba slika Lager Niš i predstavljena android aplikacija koncentracionog logora. 

Foto: Nevena Ivanović

Ivana Gruden Milentijević, jedna od autorki postavke u muzeju, poželela je svima dobrodošlicu i pozvala u obilazak. Kroz priču o istoriji toga doba, razgledanju postavke iz 2013. i 2018. godine, na poslednjem spratu zainteresovani su mogli videti samice u kojima su nekada zatvarane žrtve logora. Kustos i istoričar Narodnog muzeja Nebojša Ozimić, zadovoljan je odazivom ljudi i ističe da je slično bilo i prethodne godine.  Pored stručnog obilaženja, građani su bili u prilici da prisustvuju radionicama na kojima se izrađuje nakit, vide kako se vode kartoni, ali i kako neki predmet dospeva u muzej.  

Izložba slika pod nazivom Lager Niš, autora Aleksandra Markovića, posvećena je svim žrtvama koncentracionog logora.  Autor je za osnovnu ideju izdvojio psihološka stanja mučenih zarobljenika, ali i njihovu potrebu za slobodom koja im je pružila nadljudsku snagu da izdrže torturu i spasu svoje živote.

Otvaranje izložbe praćeno je prezentacijom mobilne aplikacije koncentracionog logora na Crvenom Krstu. Cilj aplikacije je da omogući korisnicima da saznaju nešto više o ličnostima i događajima iz perioda Drugog svetskog rata. Takođe, ona nudi i informacije o istorijatu samog logora, zatim priče o legendama koje se vezuju za ovo mesto kao i osnovne informacije o radu muzeja.  U ideji i realizaciji projekta učestvovao je tim stručnjaka iz različitih oblasti, ali i sam autor.  Aplikacija je dostupna na Google play store-u pod nazivom: Koncentracioni logor Crveni Krst

Ono što čini logor jedinstvenim u svetu, kroz koji je nekada prošlo oko 30.000 ljudi, jeste prvo bekstvo zatvorenika zabeleženo u Drugom svetskom ratu. U noći bekstva, 105 logoraša je probilo žicu koja je obezbeđivala logor i pobeglo od sigurne smrti. 

noć muzeja 2019,logor Crveni Krst,izlozba,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.