Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Ivkova slava u Prizrenu premijerno u Narodnom pozorištu

Marija Đorđević 24.5.2019. Komentari

Predstava pod nazivom Ivkova slava u Prizrenu, u režiji Bojana Stojčetovića, odigraće se premijerno u Narodnom pozorištu 26. maja. Početak je zakazan za 20 sati. 

Foto: Narodno pozorište u Nišu

Radi se o koprodukciji niškog Narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Prema rečima reditelja, u pitanju je komad koji govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, jednom rečju, govori o teškim sudbinama. Kako on kaže:

Ivkova slava - sinonim za višednevno pijanstvo i bahaćenje. A sve to u oblandi veselog srpskog karaktera i nevinosti. A šta ako to nije tako? Smestili smo Ivka u Prizren. Srpske goste na slavi, presvukli u preostale Srbe koji i danas žive u Prizrenu. Dodali prve komšije Albance, i dobili smo jedan, sasvim novi komad. 

Kako dodaje reditelj, postojala je velika opasnost da se predstava ne pretvori u politički komad, gde banalizujemo stvari i upiremo prstom samo na jednu stranu. Zbog toga je bila potrebna dramartuška intervencija da bi se to izbeglo. Zašto je komad Ivkova slava – Prizren 2019 potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! Ona mora da pronađe put do ljudi, koji žele da je čuju, objašnjava Bojan Stojčetović.

U predstavi igraju: Milan Vasić, Sanja Krstović, Aleksandar Mihailović, Igor Borojević, Nebojša Đorđević, Nemanja Janičić, Anika Grujić, Katarina Jeličić, Dejan Cicmilović, Vladimir Jocović, Strahinja Bičanin, Marija Masal, Jelena Orlović, Tamara Tomanović/ Olivera Bacić, Ivana Kovačević, Jasmina Stoiljković/ Milica Majstorović, Branko Babović/ Bratislav Slavković Keša. Za scenografiju je zadužen Goran Stojčetović, a za kostime Tatjana Radišić. Osim toga što mu se potpisuje dramatizacija i režija, Bojan Stojčetović je i kompozitor. Za koreografiju je zadužen Nebojša Gromilić. 

Karte su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta.

ivkova slava u prizrenu,predstava,narodno pozorište,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.