Glumac Milan Vasić o premijernom izvođenju predstave Ivkova slava u Prizrenu

Sonja Stefanović 2019.
Komentari

Premijerno izvođenje predstave Ivkova slava u Prizrenu niška publika imala je priliku da pogleda sinoć u Narodnom pozorištu. Glumačka ekipa je po izvođenju predstave bila pozdravljena stojećim ovacijama.

Foto: Aleksandra Krstić

Ekipu koja je radila na predstavi čine Bojan Stojčetović, koji je ujedno dramaturg, kompozitor i režiser predstave, zatim scenograf Goran Stojčetović, kostimograf Tatjana Radišić i koreograf Nebojša Gromilić. Po rečima reditelja, ovaj komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, tj. o promašenim sudbinama. Glavni glumac Milan Vasić, koji tumači lik Ivka, ističe dobru saradnju sa rediteljem i dodaje: On i ja smo počeli karijeru i verovatno ćemo završti. Radili smo u Leskovačkom pozorištu zajedno i sad u Prištinskom, a već je režirao nekoliko predstava gde sam ja igrao, pa je bilo baš lepo.

Kako iza saradnje niškog Narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Prištini stoji rad reditelja na novoj ideji, tematika predstave, koja je motivisana delom Stevana Sremca i prikazuje srpske običaje i srpski karakter, bogatija je za neke nove elemente, kao što su gosti na slavi, prve komšije Albanci. Na ovaj način sastavljen je novi komad koji nije čista komedija.

JPN 3785

Foto: Narodno pozorište u Nišu

Na pitanje kako je teklo uvežbavanje predstave, Milan je kazao da su pripreme bile naporne – Radili smo puna dva meseca. Pošto je velika ekipa u predstavi, glumci su iz našeg Prištinskog pozorišta, iz vašeg niškog i iz Užičkog pozorišta, imali smo poteškoća da u skoro devedest posto proba nismo imali sve glumce zajedno i to je bio taj otežavajući deo rada. Međutim, glumac je istakao da je olakšavajući deo rada jeste to što se ekipa dobro poznaje i to da je atmosfera bila jako i konstatno pozitivna, bez ikakvih svađa ili prepirki. Svi smo se dopunjavali i truduili se da svako svakom pomogne. Nekako smo do poslednjih pet dana radili mnogo, a onda su ti poslednji dani bili najteži rad – kaže on i dodaje: Meni su, recimo, ceo prvi čin promenili dva dana pred premijeru. Ne gledam na to kao rad koji je težak, bio je naporan, ali lep. Sem rada na predstavi, osvrnuo se još i na sam komad i istako da se razlikuje od ostalih komada. Mi smo od komedije napravili tešku dramu, samim tim što smo je smestili na Kosovo, sve je drugačije. Ivko je povratnik, a komšije Albanci dolaze da ga oteraju na kulturan način, pa je sve drugačije − naveo je on.

JPN 3771

Foto: Narodno pozorište u Nišu

Reditelj predstave Bojan Stojčetović je do 2006. godine bio član Narodnog pozorišta u Leskovcu, od tada je u Narodnom pozorištu u Prištini. Kao glumac, ostvario je 50 premijera, većinom u pozorištu, ali i na televiziji i filmu. Režijom je počeo da se bavi 2002. godine, kada je u Centru za kulturu u Sopotu postavio komad Dva tuceta crvenih ruža, u izvođenju profesionalnih glumaca. Od tada je najviše režirao u Beogradu, jednom u Leskovcu, Vranju i matičnom pozorištu NP Priština. Ovo mu je 13. profesionalna režija.

Ključne reči: predstava , ivkova slava u prizrenu , kultura , MILAN VASIĆ ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.