Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Izložba Prvo i drugo stanje disanja

Marijana Stojadinović 5.6.2019. Komentari

Izložba fotografija i grafika Prvo i drugo stanje disanja Dušana Novakovića i Milice Antonijević biće otvorena 6. juna u umetničkom paviljonu Galerije savremene likovne umetnosti u Niškoj tvrđavi. Početak je zakazan za 19 sati.

Foto: www.thesacredscience.com

Na izložbi će biti predstavljene dve serije radova. Serijom crno-belih fotografija Dušan Novaković se upušta u vizuelna istraživanja identiteta ličnosti u aktuelnom okruženju, formirajući kritičan odnos prema stvarnosti. Izraženim kreativnim potencijalom demonstrira sam trenutak i prisustvo u prostoru i vremenu, navodeći na promišljanje o prolaznim momentima društvenog života. Metodološki razvija vlastitu umetničku koncepciju kao metod vizuelnih istraživanja, koji, osim visokih estetskih kvaliteta, ujedno sugeriše na besmisao monotonije svakodnevnog života. Milica Antonijević svoj celokupni likovni opus formira razvijenim likovnim jezikom, vezujući vlastiti idejni koncept za temu vode kao sudbine, simbola života, trajanja, nestajanja i novih početaka. Kombinujući grafičke tehnike i podloge različite prirode na osoben, krajnje sofisticiran način vizualizuje vlastita unutrašnja stanja. Kao umetnik analitičar i istraživač pronalazi nova rešenja, dovodeći u sklad unutrašnje i spoljašnje sile, pri čemu se otvaraju novi, imaginarni prostori u beskraju, dok voda kao osnovni element, osim vazduha, zemlje i vatre, postaje ključ za razumevanje kretanja života.

Dušan Novaković završio je ICART PHOTO školu za profesionalne fotografe u Parizu. Diplomirao je 2000. godine. Od 2017. bavi se digitalnom grafikom i redovni je član ULUS-a. Dobitnik je nagrade SILVER DRUM –I nternacionalni festival reklame za štampanu kampanju u Portorožu, Slovenija.

Milica Antonijević rođena je 1973. godine u Kraljevu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek primenjene grafike, a potom magistrirala na istom fakultetu. Članica je ULUS-a od 1998.godine. Dobitnica je više nagrada za svoj rad, od kojih su značajnije: Otkupna nagrada Ministarstva za kulturu RS, Mala grafika, Galerija Grafički kolektiv u Beogradu (2012); Prve nagrade za grafiku na devetom EX- YU konkursu, Galerija SKC, Novi Beograd (2015); Zlatne igle na prolećnoj izložbi ULUS-a, Cvijeta Zuzorić, Beograd (2017).

Ulaz je slobodan.

izlozba,PRVO I DRUGO STANJE DISANJA,DUŠAN NOVAKOVIĆ,MILICA ANTONIJEVIĆ,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.