Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Knjiga samopomoći

Sonja Stefanović 18.6.2019. Komentari

Američki psihijatar i pisac, Morgan Skot Pek, napisao je 1978. godine knjigu Put kojim se ređe ide. U pitanju je analiza unutrašnjih delova ljudske ličnosti, koja je svrstana u red knjiga popularne psihologije.

Foto: www.limundoslike.com

Čitaocima koji ne poseduju veliko znanje iz psihologije na prijemčiv način je objašnjeno kako da lakše shvate svoje misli, pozitivna i negativna osećanja, kao i druge ljude u svom okruženju. Namera pisca nije da uplaši čitaoce, već da ih nežno vodi kroz težak i bolan proces promene ka višem stepenu samorazumevanja, kombinujući snažnu psihološku pronicljivost i duboku duhovnost. Mnoga poglavlja teraju na razmišljanje o prošlim i budućim iskustvima, o roditeljskim i ljubavnim odnosima, kao i o religiji i ateizmu. Knjiga pokazuje da su okolnosti u kojima se nađemo, u stvari, jedna velika životna slagalica, čiji smo mi delovi.

Duhovno sazrevanje je evolucija jedinke.

Skot Pek rođen je u Njujorku i odgajan je kao protestant, a sa 13 godina su ga roditelji poslali u prestižnu školu u Nju Hempširu. U svojim knjigama je kombinovao znanja i iskustva koje je stekao u praksi sa religijskim stavovima ljudi koje je upoznao. Najpoznatiji je upravo po knjizi Put kojim se ređe ide, koja je prodata u Sjedinjenim Državama i Kanadi u više od sedam miliona primeraka, prevedena je na 23 jezika, a više od jedne decenije prisutna je na bestseler listi Njujork tajmsa. Knjiga je dobila i nastavak pod nazivom Dalje putem kojim se ređe ide.

Put kojim se ređe ide,M Pek Skot,knjiga,kultura,preporuka nedelje,preporuka knjige,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.