Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Slike rata i patnje u dnevniku jedne devojčice

Aleksandra Anđelković 19.8.2019. Komentari

Jedna od najpoznatijih žrtava holokausta, devojčica iz jevrejske porodice koja se sa svojom i još jednom jevrejskom porodicom krila od nemilosrdnih nemačkih vojnika sve vreme pisala je dnevnik nazvan Dnevnik Ane Frank. Objavio ga je njen otac 1947. godine.

Foto: electricliterature.com

Ana nije imala pravog prijatelja, pa je odlučila da joj jedini i pravi prijatelj bude dnevnik sazdan od njenih tajni i doživljaja. Svoje misli i osećanja zapisivala je na njegovim stranicama. Bila je devojčica puna vrlina. Često je razmišljala o ljudima za čije živote je smatrala da su teži od njenog. Skrivanje od Nemaca nije bilo lako ni za odrasle ljude, a još manje za trinaestogodišnju devojčicu poput nje.

U Dnevniku opisuje skrivanje od spoljnog sveta, svoje misli da je na bezbednom mestu i grižu savest prema ljudima koje Nemci muče i progone. Njena zrelost i dobrota srca ogledaju se u tome da se u njenim mislima našlo mesto za sve jevrejske dečake i devojčice. Svojim nevinim dečjim očima videla je sve strahote rata, ljudsku zlobu, neslaganje i loše međuljudske odnose u svom skrovištu. Ipak, neprestano se trudila da to razume na najbolji način i tako prenese na stranice svog dnevnika. Želela je samo da se rat završi, da se vrati svojoj kući i ponovo krene u školu. Ana je rođena 12. juna 1929. godine u Nemačkoj. Veći deo svog kratkog života provela je u Amsterdamu. Dve godine se njena porodica skrivala u tajnom skrovištu, a onda ih je gestapo sve odveo u koncentracione logore. Ana je sedam meseci kasnije umrla od tifusa u logoru Bergen Belsen. Jedino je preživeo Anin otac Oto Frank. On je po povratku u Amsterdam pronašao dnevnik svoje ćerke i zalagao se za njegovo objavljivanje.

kultura,preporuka nedelje,dnevnik ane frank,ana frank,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.