Tara Toševski: Ženu lepom i atraktivnom čine karakter, duhovitost i harizma

Aleksandra Ničić 2019.
Komentari

Filmovi Četiri ruže i Teret predstavljeni su publici 26. avgusta na Filmskim susretima. Na publiku je najjači utisak ostavio Boris Milivojević koji je tumačio lika pod imenom Beli u filmu Četiri ruže, pa ga je i proglasila za najboljeg glumca treće festivalske večeri.

Foto: Anastasija Lavrenčić

Film Četiri ruže prikazuje mračni mozaik života ljudi koji teže za bogatstvom i bezbrižnim i srećnim životom, a na kraju većini ostaje samo novac. Povezuje ih noćni klub i stecište poroka Četiri ruže. Film opisuje i život četiri mlade devojke koje nisu iz te sredine, ali ih nemarnost i uticaj okoline dovode do tog lavirinta iz koga je kraj teško pronaći. O filmu Četiri ruže, Festivalu i mnogim drugim temama razgovarali smo sa Tarom Toševski koja tumači lik Srne. 

Kakvi su Vaši utisci sa prethodne festivalske večeri?

Tara Toševski: Ovo je prvi put da sam u Nišu. Jako mi se dopada grad, a za Festival smatram da je na svetskom nivou u apsolutno svakom segmentu. Oduševljena sam gradom i ljudima koji imaju izuzetno istančan osećaj za film i da ga zaista vole. Ceo grad miriše na film i sve je obojeno bojama Festivala. Posebno sam srećna zbog toga što je ovo bio prvi film za koji sam otišla na kasting i moja prva uloga. Odrastala sam uz ovaj film. Tada sam imala 19 godina i sve je bilo novo za mene, a sada sam na Filmskim susretima.

gaga

Filmski susreti; Foto: Anastasija Lavrenčić

S obzirom na to da je ovo Vaš prvi film, kako je izgledala saradnja sa ostalim glumcima?

Tara Toševski: Jedna koleginica i ja smo sa iste klase, a druge dve su sa istog fakulteta. Mi smo odrastale zajedno. Dugo smo se poznavale i imale sestrinski odnos koji je prikazan i u filmu. I svađa, ali i smeh i mnogi lepi trenuci su sastavni deo našeg odnosa i privatno. Celokupna ekipa je zapravo funkcionisala kao jedna porodica.

Verovatno je onda bilo i dosta zanimljivih situacija na snimanju. Da li neku od njih možete podeliti sa našim čitaocima?

Tara Toševski: Moja koleginica i ja smo morale nositi štikle, a ona je dosta niža od mene. Nas dve smo se posvađale koja će gde da stoji. To je bilo i normalno za dve devetnaestogodišnjakinje. Kada su shvatili koji je bio razlog naše svađe neposredno pre snimanja, svi su krenuli da se smeju. Svakako je bilo mnogo anegdota, a ovo je bila samo jedna od njih. Celokupna ekipa je svakako imala dosta razumevanja za nas.

slika1

Tara Toševski; Foto: Anastasija Lavrenčić

Kakav su odnos stariji glumci imali prema Vama?

Tara Toševski: Fenomenalan, zaštitnički. Na svako pitanje su odgovarali i uvek su nam pomagali. Razgovarali smo dosta o scenariju. Svačije ideje su se podjednako vrednovale. Oni su uvažavali svaku moju ideju, kao i sve ideje mojih mladih koleginica. Činili su da se svi osećamo prijatno, prigrlili nas kao dečicu i objasnili neke stvari koje su nama u tom trenutku bile potpuno strane.

Gde ste pronašli inspiraciju za svoju ulogu?

Tara Toševski: Ja sam u odnosu na svoju generaciju počela kasnije da izlazim i u tom nekom periodu sam se prvi put i susrela sa noćnim životom Beograda. Lako je bilo pronći devojke poput Srne. Bilo je dovoljno da se osvrnem oko sebe. To se u očima prosto vidi.

intervju

Deo glumačke ekipe Četiri ruže; Foto: Anastasija Lavrenčić

Devojci koju tumačite je bilo teško zbog mračnog života i haosa sa kojim se morala suočiti da bi bila kul. Koliko je teško odupreti iskušenjima koje postavlja društvo?

Tara Toševski: Uvek je jako teško bilo odoleti iskušenjima. Svako vreme ima svoje breme. Ipak, mislim da je to posebno izraženo danas. Devojke danas imaju društvene mreže i medije koji im nameću neke stadarde. One sve prihvataju i misle da tako treba da postupaju. Mislim da roditelji treba da ih usmeravaju i izvedu na pravi put, a ne samo vršnjaci. Oni to nekad ne osećaju, jer je mladost puna znatiželje i avanture. Moj lik je jako osetljiv. Njen krah se vidi na kraju i njena potpuna razočaranost životom.

Postoji scena u kojoj se devojka koju tumačite podvrgla operaciji grudi. Koliko, po Vašem mišljenju, plastična hirurgija i dobar izgled mogu doprineti samopouzdanju jedne mlade devojke?

Tara Toševski: Kada se u mladosti neko podrvgne plastičnoj hirurgiji kao moj lik, to mu je nametnuto. U mladosti, a posebno u periodu adolescencije, devojka ne može odmah da shvati odakle proističe njena nesigurnost i šta je ono što zapravo želi i šta joj je potrebno. Nesigurnost je posebno karakteristična za taj period i tada će i najlepša devojka na svetu biti nesigurna. Tek kasnije shvata da izgled nije uopšte važan. Ženu atraktivnom i lepom čine neke druge stvari poput karaktera, harizme i duhovitosti. Razgovor i pogled su nešto što će generalno očarati mušku osobu. Spoljašnji izgled je prolazan. Međutim, kada se plastična operacija uradi kada je žena zrelija, to onda nosi neku sasvim drugačiju priču.

qqlqlql

Tara Toševski; Foto: Anastasija Lavrenčić

Da li sebe u budućnosti više vidite u filmu ili u pozorištu?

Tara Toševski: To su dve potpuno odvojene stvari za mene. Obožavam oba. I kada sam deo publike podjenako uživam gledajući predstavu, film i seriju. Tako isto kada sam pred kamerom i na sceni ne mogu da odvojim to. To su dve moje velike ljubavi.

Koji su vaši dalji planovi?

Tara Toševski: Treba da izađe nekoliko ostvarenja. Završila sam master studije Psihologije, a sada sam na doktorskim. Bavim se, dakle, psihoterapijom. Bavim se i pevanjem. Ipak, gluma mi je najveća ljubav, i skoro svi moji planovi su vezani za nju.

Ključne reči: filmski susreti , filmski susreti 2019 , 4 ruže , tara toševski ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.