Nikola Petrović: Umetnost i film mogu da menjaju društvo ukoliko to mi želimo

Aleksa Anđelić 2019.
Komentari

Film Psi umiru sami, koji je sinoć prikazani na Letnjoj pozornici okupio je ekipu filma na čelu sa rediteljem Nikolom Petrovićem i producentkinjom Isidorom Nikić. Publici su se poklonili glumci Dragana Vujić Vujke i Jovan Jelisavčić, kao i glumice Draginja Mileusnić i Mina Obradović. Za glumca večeri izabran je Todor Jovanović, dečak iz filma Taksi bluz.

Nikola Petrović / Foto: Nevena Ivanović

Radnja filma prati Viktora, nekadašnjeg radnika programerske filme, koji se iz prestonice preselio na Taru sa svojim psom Aresom. Njegov mir narušiće Milica, koja ima zadatak da istražuje ekološke probleme Tare i koja je od samog početka tajnovita. Paralelno, u Beogradu ubijen je Viktorov bivši šef, a slučaj dobija inspektor pred penzijom Goran Marković. Pored rešavanja poslednjeg slučajeva, inspektor Mirković pokušava da popravi odnose sa ćerkom koju nije video petnaest godina. Uloge u filmu tumače: Srđan Petrović, Dragan Vujić Vujke, Draginja Mileusnić, Miloš Timotijević, Srđan Žika Todorović, Nikola Šurbanović, Mina Obradović i Andrej Šepetkovski. Imali smo priliku da razgovaramo sa rediteljem Nikolom Petrovićem, kome je ovo prvi film, o samom filmu i o tome kako je teklo snimanje, planovima za budućnost i uzorima u karijeri.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike?

Nikola: Zadovoljan sam. Voleo bih da je bilo malo više gledalaca. Ali s obzirom na to kako smo ga snimili, zadovoljan sam što je uopšte ima gledalaca.

pus 7

Nikola Petrović; Foto: Aleksa Anđelić

Ovo je Vaš prvi film. Koliko je bilo teško snimiti ga?

Nikola: Izuzetno teško, snimali smo ga od nastanka scenarija do danas četiri godine. To govori koliko je bilo teško snimiti ga.

Kako si ste došli na ideju da snimite jedan ovakav film, koji se razlikuje od svega do sada viđenog u domaćoj kinematografiji?

Nikola: Zato što mislim da u našoj kinematografiji fali malo te svežine, jer rade se samo filmovi koji su ili politički ili socijalno angažovani. Ja sam hteo neki prost žanrovski film, koji će da donese malo zapadne kinematografije u Srbiju.

Koliko se scenario menjao tokom rada na filmu, budući da je sniman četiri godine i bez poći države?

Nikola: Menja se dosta. I kad padne sneg sam morao da menjam scenario, a kamoli kad nismo imali finansijskih mogućnosti da uradimo ono što smo hteli. Morali smo da improvizujemo to sve.

pus 2

Deo ekipe filma Psi umiru sami; Foto: Nevena Ivanović

Glumačka postava se sastoji od glumaca sa iskustvom, ali i debitanata. Kako je protekao proces odabira glumaca?

Nikola: Glavni glumac je bio moj jako dobar prijatelj i pre nego što smo počeli sa snimanjem, radili smo kratke filmove zajedno. Tako da je on bio nekako logičan izbor za to, pisao sam scenario za njega. A ostali glumci... Kao što sam dao šansu njemu, volim da dajem šansu glumcima koji se inače ne pojavljuju u tim ulogama i da probamo da napravimo nešto drugačije.

Koliko su Vas glumci, koji su već dugo u svetu glume, savetovali tokom snimanja?

Nikola: Pre svega su bili zbunjeni ko sam ja, jer sam upao u taj svet. Nisu mnogo savetovali, ali smo svi zajedno radili ka kvalitetnom filmu.

Naziv filma je metafora. Koju on simboliku nosi?

Nikola: Glavni lik ostaje praktično sam, to je bila metafora da pas pred smrt ode i osami se. Isto tako sam ostavio simboliku i za glavnog lika.

pus 17

Nikola u razgovoru za SDL; Foto: Nevena Ivanović

Zanimljivo je da je pas iz filma zapravo Srđanov pas. Čini se da je to negde doprinelo da emocije budu iskrenije.

Nikola: Naravno, kako da ne. Njihov odnos je fantastičan, uverljiviji.

Film prati balada Nevene Božović Prazni snovi. Jesu li nekada Vaši snovi bili takvi, a kako ste ih pretvorili u one ostvarene?

Nikola: Nisu bili prazni, da su bili prazni ne bih napravio film. Mora da se sanja.

Ko su Vam uzori, budući da ste na početku karijere i da ste samouki?

Nikola: Uglavnom američki reditelji – Kristofer Nolan, Dejvid Finčer, Tarantino. Najviše njihovi filmovi. Nemam afiniteta prema evropskom filmu, ali ga poštujem.

pus 11

Deo ekipe filma Psi umiru sami; Foto: Aleksa Anđelić

Koliko umetnost i film mogu da menjaju današnje društvo?

Nikola: Ukoliko mi dopustimo kao gledaoci. Ako želimo mogu da menjaju dosta, ako ne želimo ne mogu ništa.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Nikola: Da nastavim samo dalje, da nastavim da pravim žanrovske filmove i da donesem nešto originalno u našu kinematografiju.

Koji savet biste dali svima onima koji žele da krenu Vašim putem?

Nikola: Samo snimajte i ne ulazite u dugove, jer sam ja to uraido.

Ključne reči: nikola petrović , Psi umiru sami , reditelj , intervju , filmski susreti 2019 , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.