Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Bajka za odrasle

Tamara Radovanović 24.9.2019. Komentari

Srđa Penezić je 2016. godine režirao dramu pod nazivom Ime: Dobrica, prezime: nepoznato. Ovo je filmska priča o čoveku koji se na nesvakidašnji način bori sa lažima, manipulacijama, režimom i tužnom sudbinom. Ili možda ne tako tužnom.

Foto: www.youtube.com/watch?v=bkRRjD5pqTU

Priča počinje jedne olujne noći, kada stari bračni par ispred pekare nalazi kolevku sa napuštenom bebom. Bez ikakve dileme uzimaju dete i odgajaju ga kao svoje. Daju mu ime Dobrica. Problemi nastaju kada Dobrica pođe u školu, gde zaposleni traže dokaz da je on njihovo dete. Pošto takvog dokaza nema, počinje neverovatna životna priča jednog dečaka. Pred njim su sva iskušenja sveta. Da li je Dobrica spreman za svet i da li je svet spreman za Dobricu?

Ovo je priča o nečemu veoma jednostavnom, a opet teško dostižnom i stranom mnogim ljudima, o dobroti. Bezuslovno pomaganje drugima, čak iako nas povrede, izigraju, ismeju, bez traženja bilo čega u zamenu za pomoć − tako nešto postoji samo u idealnom altruističkom svetu i kod junaka ovog filma. Nećete moći da se ne zapitate gde bi nam bio kraj kada bismo svi bili kao Dobrica. Nećete moći ni da ne poželite da makar ponekad isprobate neku od njegovih finti, naročito kada vidite njegov osmeh nakon učinjenog dobrog dela. Možda ćete osetiti i stid. Shvatićete zbog čega ukoliko odgledate ovaj film.

stimacdobricastimacFoto: www.youtube.com/watch?v=bkRRjD5pqTU

Svojom dobrotom Dobrica počinje da menja svet oko sebe i ljude koji ulaze u njegov život. On uočava samo dobre osobine kod ljudi i kao da ih time natera da se onih loših reše. Sve što dodirne, on oplemeni. Zbog toga se za ovaj film može reći da je svojevrsna bajka za odrasle. Ušuškana kućica sa prelepom baštom i puno boja, kao i sjajna naracija Nebojše Dugalića, dodatno će doprineti osećaju da gledate ekranizaciju neke bajke. Međutim, ovde nema ničeg nadrealnog i fantastičnog. Sve je u rukama junaka, tako da i vi možete živeti bajku ukoliko želite

Ovo ostvarenje je i svojevrsna posveta Slavku Štimcu i svim njegovim ulogama, pa su korišćene scene iz raznih filmova u kojima je on glumio kada je bio dete i tinejdžer. One su potom montirane u scene koje pokazuju Dobricu dok odrasta, pa Slavko tumači njegov lik kroz četiri decenije, što u celini izgleda veoma uverljivo. Osim Slavka, u filmu glume Sergej Trifunović, Hana Selimović, Helena Jakovljević, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski, Miodrag Radovanović, Branislav Lečić i drugi. U svakom slučaju, film se direktno obraća optimizmu, makar i uspavanom, daje nadu i predstavlja posvetu jednoj velikoj karijeri. Nezasluženo je u senci nekih domaćih ostvarenja drugih žanrova snimljenih u poslednjih nekoliko godina i obavezno ga treba pogledati.

kultura,bajka,odrasli,preporuka nedelje,preporuka filma,film,ime: dobrica, prezime: nepoznato,slavko stimac,srđa penezić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.