Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Italijanski krimi film u rangu sa španskim trilerima

Sonja Stefanović 7.10.2019. Komentari

Da li naizgled popunjena slagalica ima mali deo koji nedostaje? I kako to da vam se ona ideja koja se činila logičnom u drugom trenutku više ne dopada? Ako filmski krimi mozaici gode jednom broju vaših čula, možda će vam odgovori na ova pitanja biti zanimljivi tokom gledanja jedne filmske priče. Devojka u magli (La ragazza nella nebia) jeste italijanski kriminalistički film iz 2017. godine, čiji filmski scenario i režiju potpisuje Donato Karizi.

Foto: www.statecinema.com.au

Dolazak detektiva u mali grad Avechot zbog iznenadnog nestanka maloletne devojčice skida epitete mirne i konzervativne sredine koje je ovaj grad dugo nosio. Roditelji devojčice su članovi verske zajednice sa izuzetno striktnim pravilima, te su i u vaspitavanju ćerke primenjivali ista fanatička pravila. Na putu do crkvene zajednice jedne tihe noći šesnaestogodišnja Ana Lou (Ekaterina Buscemi) nestaje i detektiv Vogel (Toni Servijo) pomišlja na devojčicin dobrovoljan odlazak, ali njegovo iskustvo i kompleksna ličnost kroz film prikazuju dosta različitih opcija. Radnji se dodaje drugi ugao kada detektiv uđe u trag dečaku koji većinu svog vremena provodi sa kamerom kojom snima svoje okruženje, te tako profesor glume u školi koju pohađa Ana iskače u prvi plan. Naime, u kadru jednog snimka sa dečakove kamere našao se profesorov džip. Ovu čudnu priču detektiv prepričava lokalnom psihijatru Augustu (Žan Reno) koji tokom čitavog filma sluša njegov slučaj.

Svi detalji, koji su precizno i smisleno raspoređeni, rađaju crv sumnje sa svakim novim elementom koji dopunjuje svaku narednu scenu. Pretpostavke u vezi sa razrešenjem se gomilaju stalno i isto tako se opovrgavaju u sledećem trenutku, uprkos sposobnostima zaključivanja gledalaca. Razgovori koji se vode imaju veliki ulogu kao i u svakoj misteriji. Radnja je duža i spora, pa unosi napetost. Kako zločinačka okrutnost ume da ćuti i posmatra predugo iz senke? Najbolji prikaz zamršenih niti je tek posle druge trećine filma, iako će publika stvoriti sopstvene teorije do prve polovine filma. S obzirom na to da je autor filma kriminolog, pa tek onda reditelj i pisac, poprilično vešto slaže situacije, poput malog pakta između detektiva Vogela, koji voli medijsku propraćenost i manipulaciju, i novinara, koji vole ekskluzive iz crne hronike. Misterija koja je slična ovoj je Devojka sa tetovažom zmaja, tako da će oni kojima se dopao taj zaplet biti lako uvučeni i u ovu priču.

Donato Karizi je 2015. godine završio istoimeni roman, a nakon dve godine književno delo je prilagodio filmskom platnu. Njegov prvi roman Šaptač osvojio je pet međunarodnih književnih nagrada i preveden je na desetine jezika.

Devojka u magli,kultura,film,knjiga,preporuka,The Girl in the Fog,krimi triler,donato karizi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.