Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Sazrevanje u Niškom kulturnom centru

Jovan Živković 19.10.2019. Komentari

Dani francuskog filma − ciklus Sazrevanje − biće održani 21. i 22. oktobra u Niškom kulturnom centru. Počeci projekcija zakazani su za 19 časova i 21 čas. 

Foto: frenchcinemareview.com

Film Veliki umovi je priča o četrdesetogodišnjem profesoru književnosti Fransou Fuku, koja će otvoriti ovaj ciklus. On radi kao predavač u pariskoj gimnaziji Anri IV. Splet okolnosti primorao ga je da prihvati premeštaj u predgrađe Pariza. Škola u koju je došao je na lošem glasu, a ubrzo će i sam saznati zašto. Glavne uloge tumače Deni Podalides, Abdulaj Dijalo, Tabono Tandija. Režiju potpisuje Olivije Ajaš-Vidal. Tu je i Valej, priča o neposlušnom trinaestogodišnjaku Adiju koji ne sluša svog samohranog oca. Na izdahu svoje snage otac ga šalje preko leta kod strica u Burkinu Faso. Dečak, naviknut na francuski način života, nevoljno polazi na putovanje. Tamo će morati da se prilagodi svim lokalnim običajima i nauči kako se postaje čovek. Glavne likove igraju Makan Natan Dijara, Ibrahim Koma, Abadun Kasoge. Režiju je potpisao Bernin Goldblat. 

Na repertoaru se našao i film Kao lav o petnaestogodišnjem Mitriju. Živi u jednom selu u Senegalu i kao i svi dečaci sanja da će jednog dana zaigrati fudbal za neke velike evropske ekipe. Kada ga agent regrutacije otkrije, Mitri poveruje da mu se sreća konačno osmehnula. Međutim, kako bi krenuo u napad na svoje snove, mora da plati određenu svotu novca. Porodica se zadužuje da bi mu pomogla na putu ka uspehu. Glavne uloge tumače Mitri Atal, Mark Barbe, Žan-Fransoa Stevenan, dok režiju potpisuje Samiel Kolarde.  Ciklus će zatvoriti film La Sjota, koji u središte priče stavlja Antoana. Antoan u leto 2016. godine prihvata da pohađa kurs pisanja gde grupa mladih ljudi ima zadatak da napiše krimi-priču uz pomoć poznate spisateljice Olivije. Međutim, mizantrop Antoan će se vrlo brzo suprotstaviti ostatku grupe i Oliviji, koju mladićevo nasilničko ponašanje istovremeno plaši ili privlači. Glavne likove tumače Marina Fois, Matje Luči, Varda Ramah, Isam Talibi. Režiju ovog dela potpisuje Loran Kante.

Organizatori ovog događaja su Francuski institut Niš i Niški kulturni centar. Ulaz je slobodan.

francuski film,filmovi,kultura,niški kulturni centar,dani francuskog filma,ciklus sazrevanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.