Monohromatska fotografija kao vid izraza

Emilija Kostić 2019.
Komentari

Izložba dve foto-serije pod nazivom Antikatharsis i Rat Race autora Đorđa Živkovića i Tijane Mitić sinoć je svečano otvorena u SBŠ kafeu. U svojim radovima autori su hteli da prikažu svoj pogled na svet kroz objektiv kamere.

Foto: Jelena Todorović

Na dvanaest fotografija iz serije Antikatharsis autor Đorđe Živković želeo je da na scenografski način predstavi kreiranje puste atmosfere u kojoj se čovek nalazi, bez sopstvenog izražavanja. Kao ono što ga je navelo da se bavi fotografijom od samog početka, a kasnije i ovom konkretnom tematikom, Đorđe Živković izdvojio je činjenicu da ga je ona još od početka zainteresovala kao vid izraza. Fotografija mi se spontano nametnula kao vid gde mogu da stavim scenu i ljude koji žele da se prikažu, bio to tuđi ili sopstveni unutrašnji život. Dodao je da je u sebi stvarao svoju sliku koju je želeo da prikaže, pre svega analognom fotografijom. Tako se javlja neka doza neizvesnosti krajnjeg rezultata same slike − rekao je.

Serija fotografija Rat Race sastoji se od 13 slika. Autorka Tijana Mitić je radila s ciljem da dodirne realnost dovodeći u pitanje sirovi svet, onakav kakav se nudi ljudima. Njena želja, kako kaže, bila je da navede publiku da stvori novu sliku sopstvenog okruženja i sveta u kome živi. Prema njenim rečima, fotografije pozivaju na šetnju po obzoru čovečanstva, one su tu da prikažu svet onakvim kakav jeste i da fotografskom trenutku vrate izvornu surovost. Ove fotografije nastale su na raznim mestima kroz koje sam putovala – rekla je. Radionica u srednjoj školi pokazala joj je šta zapravo znači lajv fotografija i ulična fotografija, te se za nju kasnije i opredelila. Za mene je fotografija najbolji način da ispričam tuđu priču, a ne samo svoju – dodala je.

Svi oni koji žele da pogledaju postavku moći će to da učine do 26. oktobra.

Ključne reči: izlozba fotografija , Antikatharsis , Rat Race , đorđe živković , tijana mitić , svečano otvaranje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.