Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Marko Sopić: Umetnost je napraviti film koji će se dopasti široj publici

Tamara Radovanović 25.10.2019. Komentari

Film Ekipa reditelja Marka Sopića premijerno je prikazan 25. oktobra u bioskopu Vilin Grad. Neposredno pre projekcije publici su se, osim reditelja, poklonili glumac Ljubomir Nikolić, kao i specijalni gost u filmu, Ivan Ivanović Juice.

Foto: Sonja Stefanović

U pitanju je komedija u kojoj, nakon derbija, igrač Partizana Zdravko (Rade Ćosić), njegov brat i ujedno navijač Crvene Zvezde Klupa (Andrija Milošević) i njihov prijatelj iz detinjstva Stefke (Lazar Đukić) upoznaju prelepu Italijanku Ninu (Ivana Dudić). Posle lude večeri, oni odlaze da vrate dug Skaretu (Dragan Jovanović), koji već godinama pokušava da potpiše ugovor sa Zdravkom. Ekipa će morati da pronađe način da za tri dana vrati dug Skaretu. Međutim, uskoro se uvaljuju u još jedan problem − kako se osloboditi čuvenog prevaranta Dekija BMW-a (Miloš Timotijević).

Uloge tumače još i Srđan Todorović, Sergej TrifunovićLjubomir Bandović, Ljiljana Stjepanović, Anđela Jovanović i drugi. Mi smo imali priliku da razgovaramo sa rediteljem Markom Sopićem, koji je za Studentski dnevni list govorio o fudbalu, očekivanjima u vezi sa ovim filmom, kao i o novom filmu na kome trenutno radi.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike?

Marko: Novosadsku premijeru sam propustio, pošto sam već imao karte za meč Partizan − Mančester junajted (smeh). Ali, od drugih članova ekipe filma čuo sam da su reakcije bile krajnje pozitivne. U Beogradu je atmosfera bila sjajna, sala je bila puna i bilo je dosta smeha. Jedva čekam da vidim kako će Nišlije reagovati. Mi reditelji volimo da vodimo računa o tehničkim stvarima, poput zvuka tokom same projekcije, ali posebno volimo da osluškujemo reakcije publike, pa ću to činiti i sada. 

Kako je nastala ideja za snimanje ovog filma?

Marko: Radeta Ćosića, koji je radio scenario, znam dosta dugo kao sjajnog mladog glumca. Međutim, mi smo se upoznali na fudbalu, koji već desetak godina igramo rekreativno utorkom. Tako sam upoznao i montažera filma Dragana Petrovića, kompozitora Novaka Askovića, jednog od glavnih glumaca Lazara Đukića i druge. Zajedno smo došli do ideje da udruženim snagama napravimo film sa ovakvom tematikom, pa smo je malo oblikovali i došli do ideje da snimimo pilot epizodu serije, a zatim je počeo da se razvija i scenario za dugometražni film. Ovog leta smo od Filmskog centra Srbije dobili finansije za dovršavanje filma, na osnovu onoga što je već bilo snimljeno. I dođosmo do premijere.

vilingradintervjumarkosopicc Copy

Marko Sopić u razgovoru za SDL; Foto: Sonja Stefanović

Koja je osnovna poruka?

Marko: Ovo je komercijalan film namenjen širokoj publici i nema pretenzije da bude deo neke visoke umetnosti. Mada, smatram da jeste umetnost napraviti nešto što se široj publici dopada. Okarakterisao bih ovaj film kao priču o sazrevanju jednog fudbalera. On mora da odluči šta mu je najvažnije u životu. U pitanju je univerzalna priča, jer se projektuje na sve profesije. Sadrži i melodramske elemente, kao i priču o ljubavi, novcu i sportu. Sve to smo pokušali da spakujemo u jedan zabavan film.

Film govori i o izakulisnim radnjama u svetu fudbala. U kojoj meri uočavate sličnosti takvih radnji sa izakulisnim radnjama u svetu glume?

Marko: Ne bavi se Ekipa toliko izakulisnim radnjama u svetu fudbala, kao što se može učiniti. Te radnje više predstavljaju neki dramaturški zamajac. Nisam oduševljen time šta se sve događa u fudbalu kod nas poslednjih godina. Juče sam baš na utakmici sreo na tribinama ženu sa detetom od dve i po godine. Oni su uživali u gledanju dobrog fudbala i to je sjajna slika. Tako treba da izgledaju tribine. Fudbal treba da širi pozitivnu energiju i ljubav i da nema nasilja kada je reč o navijačima. Verujem da će se situacija menjati na bolje i da će fudbal biti kvalitetniji. Jučerašnja igra Partizana mi se dopala, bez obzira na rezultat. Što se tiče tog poređenja sa glumom, teško je napraviti paralelu. U kulturi sve više zavisi od pojedinaca i njihovih mogućnosti. 

Možete li podeliti sa nama neku anegdotu sa snimanja?

Marko: Neke scene snimljene su prošle godine, pred sam početak pravog derbija na stadionu Partizana, kako bismo dobili materijal sa autentičnom atmosferom. Tada smo imali mali problem. Oni su mislili da ćemo doći sa nekom malom kamerom, a mi smo ušli sa velikom kamerom i kompletnom opremom, što je njih dosta iznenadilo. Naknadno smo čuli da su čak mogli biti kažnjeni i da je utakmica mogla biti proglašena neregularnom zbog nas (smeh). Na utakmici u kvalifikacijama za Ligu šampiona Crvene Zvezde izveli smo jedan gol na Marakani, pa su nas isterali pre utakmice i posle nam javili da je Crvena Zvezda morala da plati kaznu zbog nas

sopicmarkodopic

Marko Sopić u razgovoru za SDL; Foto: Sonja Stefanović

Najavljeno je prikazivanje Ekipe i van Srbije, a projekcije su već održane u Njujorku i Torontu. Šta očekujete od inostrane publike?

Marko: Imamo u planu Beč, Cirih, Malme i još neke gradove. Pretpostavljam da će uglavnom domaća publika posećivati projekcije u tim mestima. Naši ljudi u inostranstvu željni su srpskog filma, što se pokazalo i na primerima Južnog vetra, Taksi bluza i još nekih ostvarenja. 

Koji su Vaši dalji planovi u karijeri?

Marko: Imamo u planu da se Ekipa prikaže celoj Srbiji. Što se tiče drugih projekata, radim trenutno na novom filmu Ključ. U pitanju je triler. Deo je snimljen početkom ove godine. Treba to da dovršimo, pa da sledeće godine gledamo i taj film u bioskopima.

kultura,marko sopić,vilin grad,Niš,film,premijera,bioskop,ekipa,reditelj,fudbal,derbi,komedija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.