Priča o materijalno siromašnoj, ali duhovno bogatoj ženi

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Roman Gordane Kuić Balada o Bohoreti tematski je povezan sa njenim prethodnim romanima. Ovim delom književnica završava svoju priču o Sefardu kroz porodičnu priču, ali i istorijski tok.

Foto: Aleksa Anđelić

Radnja romana prati život njene najstarije tetke Laure Levi-Papo, zvane Bohoreta. Nadimak Bohoreta dobila je po rođenju, jer je to naziv koji se daje prvom rođenom detetu u porodici kod Jevreja. Bohor za dečaka, a Bohoreta za devojčicu. Kroz tetkinu sudbinu, ali i sudbinu njene porodice, Gordana Kuić napisala je priču o materijalno siromašnoj, ali duhovno bogatoj ženi. Koristeći delove dnevnika svoje tetke koje je pronašla na tavanu, ona prikazuje odrastanje jevrejske devojčice pod orijentalnim uticajem, a kasnije i njeno devojaštvo i dvostruki ljubavni život pod germanskim uticajem. Laura Levi-Papo bila je pisac, prevodilac i istoričar, te je imala i veliki značaj u sefardskoj istoriji i istoriji Bosne. Iako je iza sebe ostavila maestralna dela, nije se proslavila, jer je pisala na svom maternjem jeziku, ladinu.

Gordana Kuić rođena je u Beogradu 1942. godine. Završila je Engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i Hunter Collage u Njujorku. Radila je kao savetnik za engleski jezik u Američkoj ambasadi u Beogradu, kao administrator za engleski jezik u Istočnoj Evropi i, takođe, na administrativnim poslovima vezanim za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Sorošovoj fondaciji u Njujorku. Pored Balade o Bohoreti, napisala je još sedam romana i 50 pripovedakaMiris kiše na balkanu, Cvat lipe na Balkanu, Smiraj dana na Balkanu, Duhovi nad Balkanom, Legenda o Luni Levi, Bajka o Benjaminu Baruhu, Preostale priče, Sa druge strane noći i Roman u slikamaDobitnica je nagrade Žensko pero. Živi i radi u Beogradu i Njujorku.

Uvek se raduj osećanju ljubavi, makar ti ona u jednom trenu donela sreću, a već u sledećem tugu. Ne mari! Onaj ko se ne pripremi za tu smenu dragosti i žalosti neprestano je u prilici da bude nesrećan: čak i kad voli, delićem bića priprema se da mrzi. Ah, nemoj mrzeti: mržnja je strah, teskoba, tuga i jad. Mržnja je u osnovi neznanje i nepoznavanje predmeta mržnje. Čuvaj je se, ne podaj joj se, uništi u sebi svaki njen začetak da ona ne bi uništila tebe.

Ključne reči: Gordana Kuić , kultura , preporuka nedelje , roman , balada o bohoreti , laura levi , bohoreta ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.