Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kada košarka postane više od igre

Jovan Živković 11.11.2019. Komentari

Kuroko no Basket je anime koji broji 75 epizoda podeljenih u tri sezone koje su se prikazivale od 2012. do 2015. godine. Nakon animea izašao je i igrani film koji prati likove nekoliko meseci nakon priče iz animea. Produkciju je radio studio Production I.G. Idejni tvorac mange po kojoj je rađen anime, a ujedno i ilustrator je Tadatoši Fuđimaki.

Foto: www.wallpaperaccess.com

Kagami Taiga je šesnaestogodišnji momak iz Amerike koji se vraća u svoju matičnu zemlju, Japan, gde upisuje višu srednju školu Seirin (u Japanu osnovna škola ima šest razreda, a zatim slede niža srednja i na kraju viša srednja škola i obe traju po tri godine). Kagami odlučuje da se pridruži školskom košarkaškom klubu. Zbog visine i jake građe, brzo na sebe skreće pažnju trenera i starijih igrača. Osim njega, pažnju privlači i Kuroko Tecuja, tačnije škola iz koje on dolazi. Teiko niža srednja škola je tri puta zaredom osvajala školsko takmičenje zahvaljujući petorici igrača koji su bili dominantni u odnosu na bilo kog drugog srednjoškolca. Zbog toga su dobili naziv Generacija čuda. Iako je naizgled neprimetan i fizički slab, Kuroko tvrdi da je igrao na utakmicama. Na svom prvom treningu on se pokazuje očajnim u šutiranju, driblanju i vođenju lopte. No zahvaljujući svojoj neprimetnosti on se slobodno kreće terenom i dodaje loptu saigračima. Kuroko govori Kagamiju da je dovoljno dobar da se suprotstavi Generaciji čuda, ali ne i da ih pobedi. Barem ne sam.

Kako je ovo sportski anime, fokus priče jeste upravo košarka. Košarci se pristupa iz ugla igrača i prikazuje se jedna kompleksnija slika filozofije ove igre, koja publici nije vidljiva. Koliko je to dobro, toliko je i loše, jer se u nekim slučajevima podiže velika drama oko same igre ili nekog njenog segmenta. Dijalozi takođe mogu biti naporni, naročito kada je utakmica u toku. Ovo nije jedno od onih klišeiranih sportskih ostvarenja gde će timska igra i ispravni motivi uvek donositi pobedu. U nekim trenucima će tim koji pratimo, Seirin, igrati oslanjajući se na Kagamija ili će njihovi protivnici igrati timski, jureći ili braneći rezultat. Priča ne ide pravolinijski već oscilira stavljajući akcenat na neke druge likove, dok u kasnijim epizodama dobija svoj backstory.

Upravo likovi predstavljaju najveći plus serije. Njihova karakterizacija urađena je na veoma visokom nivou, od protagonista do antagonista. Seirin je prikazan kao tim koji se najviše oslanja na Kurokoa i Kagamija, ali i drugi igrači dobijaju prostora za razvoj, te o svačijim crtama ličnosti saznajemo dosta, što priču čini realnijom. Generacija čuda predstavljena je kao skupina egoista nenaviknutih na poraz. Ipak, svako od njih poseduje drugačiju ličnost i nisu svi negativci. Priča se neretko prati i kroz njihovu prizmu, te publika dobija mogućnost da uđe dublje u njihove likove i razume njihove motive. Pre ili kasnije, oni postaju miljenici gledalaca.

Animacija je odlična u početku, dok se, kako radnja odmiče, primećuje blagi pad, koji pak nije toliko veliki da bi pokvario užitak. Pojedine likove i poteze prate efekti različitih boja, kako bi se dodatno naglasila težina trenutka koji se odvija pred gledaočevim očima. Crtež odlikuju jednostavnost i tanke linije, bez grubih izvlačenja. Paleta boja je ogromna i živopisna, što se najbolje da videti na primeru igrača Generacije čuda koji, uz Kagamija, imaju drugačiju boju kose od ostalih likova.

kuroko no basket,košarka,anime,preporuka,kultura,film,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.