Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Realna priča” u Vilinom Gradu

Sonja Stefanović 14.11.2019. Komentari

U periodu od 14. do 20. novembra Vilin Grad će posetiocima ponuditi dva nova filma na svom repertoaru − Dnevnik Diane Budisavljević i Realna priča.

Foto: sr.m.wikipedia.org

Dnevnik Diane Budisavljević pobednik je Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja i istinita je priča o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu. Za vreme Drugog svetskog rata ona je sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske dece iz NDH logora. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada, koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. godine, kada njeno nemačko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih. Uloge tumače Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Tihomir Stanić, Krešimir Mikić i drugi.

Film Realna priča vodi nas kroz sagu o glumcu Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se ceo svemir urotio protiv njega. Veljko je hodajući problem i čvrsto veruje da sav nesklad stvaraju ljudi oko njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa prijateljima, porodicom, kolegama, pa čak i slučajnim prolaznicima. U isčekivanju velike uloge za koju veruje da će rešiti sve njegove probleme, Veljko počinje da gubi osećaj za realne probleme. U glavnim ulogama su Gordan Kičić, Nina Janković i Lena Lazović.

Cena karte za 2D projekciju je 280 dinara, dok je cena karte za 3D projekciju 390 dinara.

kultura,film,realna priča,gordan kičić,dnevnik diane budisavljević,vilin grad,bioskop,repertoar,nina janković,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.