Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Vetar koji nam je doneo neki novi talas

Jovan Živković 18.11.2019. Komentari

Južni vetar je domaći film koji je premijerno prikazan 2018. godine i po kome se trenutno snima istoimena serija. Režiser ovog akcionog trilera je Miloš Avramović, a film je debitovao na prošlogodišnjim Filmskim susretima.

Foto: www.filmneweurope.com

Priča prati Petra Maraša (Miloš Biković), mladog kriminalca koji napušta porodični dom i sa devojkom se useljava u novi. Novac zarađuje krađom kola, pritom radeći za svog šefa znanog kao Car (Dragan Bjelogrlić) koji mu je kao drugi otac. Iako posao ide odlično i mirno, problem nastaje kada Maraš ukrade kola koja nikako nije smeo. Tada postaje meta, ne samo policije već i najokorelijeg kriminalca srpskog podzemlja, Goluba (Nebojša Glogovac).

Priča je zaista mračna, ali i surovo realna. Glavni lik je tipičan mladi buntovnik koji živi brzo i zanima ga samo laka lova. Iako uspeva da dođe do svega toga, on nije zadovoljan i želi još. Ovaj pohlepan lik odlično je odigrao Miloš Biković, koji je svakako jedan od naših najuspešnijih glumaca, na čiju se karijeru gleda sa poštovanjem kako kod nas tako i u Rusiji, gde je imao brojne značajne uloge. Car se prema Petru postavlja kao prema sinu, pokušavajući da ga, kad je već skrenuo sa pravog puta, drži na bezbednom odstojanju od pravog kriminala. Dragan Bjelogrlić je više puta uspešno iznosio ovakve uloge tokom karijere, a ova nije ništa slabije odigrana. Ulogu Goluba, nemilosrdnog sociopate, maestralno je dočarao Nebojša Glogovac. Osim njih, zapažene role imaju Srđan Todorović, Bogdan Diklić, Miloš Timotijević, kao i Aleksandar Berček.

Produkcija je urađena, za naše standarde, na veoma visokom nivou. Slika, akcija i efekti urađeni su tako da ovo ostvarenje izgleda kao najnoviji holivudski spektakl. Da film prati trendove, potvrđuje izbor studija Basiviti da radi na muzici. Cobi, Rasta i Sendiah predstavljaju sam krem srpske trep scene, čija muzika dominira filmom. Produkcijske kuće koje su radile na filmu su Režim, Art Vista i Arhangel studio.

južni vetar,domaći film,film,filmovi,preporuka,kultura,miloš biković,miloš avramović,dragan bjelogrlić,filmski susreti 2018,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.